Ustavni sud BiH iduće sedmice odlučuje o prodaji zemljišta Rufiju

23.05.2024. 14:38
0
IZVOR: capital.ba

Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici zakazanoj za 30. maj raspravljati o ustavnosti odluke Vlade Republike Srpske o prodaji više od 56 dunuma zemljišta na Jahorini koje je u januaru ove godine za 42 miliona KM kupila kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, saznaje KAPITAL.

Sud će o ovom pitanju odlučivati na zahtjev 13 poslanika SDA, DF-a i NES-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji smatraju da Vlada Republike Srpske nije imala pravo da donese pomenutu odluku zato što se radi o „državnoj imovini“, čije je raspolaganje, kako su naveli, u „isključivoj nadležnosti BiH“.

Pored toga, na dnevnom redu 144. plenarne sjednice Ustavnog suda je i zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je stupio na snagu krajem februara prošle godine.

Ustavni sud će na istoj sjednici odlučivati i o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj koji je usvojen u januaru ove godine.

Ademović je podnio i zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH

Interesantno je da se, uprkos tome što je Narodna skupština RS u junu prošle godine usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, na dnevnom redu ove pravosudne institucije nalaze i apelacije nekoliko fizičkih lica iz Republike Srpske.

Među njima i bivši direktor šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić Nenad Dušanić koji je optužen za primanje mita. Dušanić je za direktora ŠG „Borja“ imenovan kao kadar SNSD-a, ali nakon hapšenja je isključen iz te stranke.

Pored njega, apelacije Ustavnom sudu BiH predali su i Benedi Đukanović koji je bio osuđen za ubistvo Slaviše Krunića, ali ta presuda je poništena. Zatim službenica Republičkog pedagoškog zavoda Nina Ninković koja je u februaru pravosnažno osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog trovanja direktorke ove ustanove Slađane Tanasić.

Ustavni sud BiH odlučivaće i o apelaciji bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca koji je optužen za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službenih isprava.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
Vlasenica očekuje košarkaški spektakl Vlasenica očekuje košarkaški spektakl
U Srpsku stigla djeca sa Kosova i Metohije U Srpsku stigla djeca sa Kosova i Metohije
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  2h 10m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  21h 28m
  2
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  22h 46m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  15h 3m
  2
 • Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
  23h 26m
  0