Уставни суд БиХ идуће седмице одлучује о продаји земљишта Руфију

23.05.2024. 14:38
0
ИЗВОР: capital.ba

Уставни суд БиХ ће на пленарној сједници заказаној за 30. мај расправљати о уставности одлуке Владе Републике Српске о продаји више од 56 дунума земљишта на Јахорини које је у јануару ове године за 42 милиона КМ купила компанија “Drvo-export” из Теслића у власништву СНСД-овог одборника Срђана Кљечанина Руфија, сазнаје KАПИТАЛ.

Суд ће о овом питању одлучивати на захтјев 13 посланика СДА, ДФ-а и НЕС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који сматрају да Влада Републике Српске није имала право да донесе поменуту одлуку зато што се ради о „државној имовини“, чије је располагање, како су навели, у „искључивој надлежности БиХ“.

Поред тога, на дневном реду 144. пленарне сједнице Уставног суда је и захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти који је ступио на снагу крајем фебруара прошле године.

Уставни суд ће на истој сједници одлучивати и о захтјеву предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Кемала Адемовића за оцјену уставности Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској који је усвојен у јануару ове године.

Адемовић је поднио и захтјев за оцјену уставности Одлуке о промјени намјене шумског земљишта и привременом кориштењу шумског земљишта у друге намјене Владе Федерације БиХ

Интересантно је да се, упркос томе што је Народна скупштина РС у јуну прошле године усвојила Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске, на дневном реду ове правосудне институције налазе и апелације неколико физичких лица из Републике Српске.

Међу њима и бивши директор шумског газдинства „Борја“ Теслић Ненад Душанић који је оптужен за примање мита. Душанић је за директора ШГ „Борја“ именован као кадар СНСД-а, али након хапшења је искључен из те странке.

Поред њега, апелације Уставном суду БиХ предали су и Бенеди Ђукановић који је био осуђен за убиство Славише Крунића, али та пресуда је поништена. Затим службеница Републичког педагошког завода Нина Нинковић која је у фебруару правоснажно осуђена на 18 мјесеци затвора због тровања директорке ове установе Слађане Танасић.

Уставни суд БиХ одлучиваће и о апелацији бившег предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца који је оптужен за злоупотребу положаја и кривотворење службених исправа.

Коментари 0
Повезане вијести
Биће топлије него што је најављено, стижу и тропске ноћи Биће топлије него што је најављено, стижу и тропске ноћи
Српска богатија за 33 бебе Српска богатија за 33 бебе
Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица
Најчитаније
  • Одржан Сабор изворног пјевања
    21h 46m
    0
  • Валентина Терешкова, текстилна радница и прва жена у свемиру
    6h 25m
    0
  • Обиљежена крсна слава храма у Ћаваринама код Сокоца (ФОТО)
    4h 55m
    0
  • Шпанци фуриозно сломили Хрватску
    20h 13m
    0
  • На хуманитарном турниру ветерана прикупљено 2.148 КМ за Милоша Божовића (ФОТО)
    5h 32m
    0