Ustavni sud BiH poništio Rufijevu kupovinu 56 dunuma na Jahorini

11.07.2024. 13:53
2
IZVOR: capital.ba

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da je neustavna prodaja 56 dunuma zemljišta na Jahorini koju je u decembru kupila teslićka kompanija “Drvo-export iza koje stoji SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin Rufi za 41,3 miliona KM.

- Odlučujući o zahtjevu 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom Ustavni sud je utvrdio da osporena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH. Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku RS - navodi Ustavni sud BiH.

Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske ovaj sud je naložio da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

Ustavni sud je naglasio da je Vlada Republike Srpske raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

- Ove odluke će biti dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - navodi se u odluci.

Ustavni sud BiH donio je 31. maja ove godine privremenu mjeru i obustavio primjenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina.

Ustavni sud BiH je tada donio odluku po zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH i Željka Komšića, takođe člana Predsjedništva BiH da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Klječanin je u izjavi za portal KAPITAL rekao da nije znao da je Ustavni sud poništio njegovu kupovinu 56 dunuma na Jahorini, a kaže da je sad sve na Ministarstvu trgovine i turizma RS.

- Mi smo kupovinu obavili, a sve dalje je na ministarstvu. Nisam znao za ovu odluku i vidjećemo šta će biti dalje. Još nismo počeli gradnju na toj parceli, trenutno vršimo samo neke pripremne radnje - rekao je Klječanin, koji je ranije za KAPITAL potvrdio da se na tom mjestu planira kompleks hotela i apart hotela.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Krcko 11.07.2024. 23:20
    Šta će sad gosn. Rufi, ostade bez atraktivnog placa na Jahorini. Ja čuo dobar čovjek, milione pošteno zaradio.
  • Generic placeholder image
    Sanja 11.07.2024. 19:14
    Lopovska drzava i lopovi na vlasti
Povezane vijesti
Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima
Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu
Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 56m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 38m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 6m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 27m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 36m
    0