Ustavni sud osporio odluku da Srbija i Srpska grade hidroelektrane

17.07.2021. 11:16
3
IZVOR: direkt-portal.com

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je osporio odluku kojom su vlade Srbije i  Republike Srpske dogovorile gradnju novih hidroelektrana na Drini ne tražeći za to saglasnost organa vlasti Bosne i Hercegovine kao države.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio kako se ovakva vrsta ugovora ne može zaključiti bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, na čijoj bi se teritoriji trebali izvoditi radovi, odnosno kako Vlada Republike Srpske nije mogla dati koncesiju za to bez mišljenja Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

Kamen-temeljac za novu hidroelektranu kod Foče na Drini sredinom maja položili su predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, a tada su najavili kako će zajednički biti izgrađene još dvije hidroelektrane na istoj rijeci.

Projekat osporili i iz Crne Gore

Višković je tada tvrdio kako Bosna i Hercegovina kao država nema nikakvih ovlaštenja nad ovakvim projektima, jer se oni realizuju na teritoriji koja je “u sastavu Republike Srpske”.

Ana Brnabić je kazala kako su pravni stručnjaci Vlade Srbije “sva dobro analizirali i utvrdili kako u dogovoru Beograda i Banje Luke nema ničega nezakonitog”.

Uz prigovore sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini, projekat su osporili i iz Crne Gore, jer bi gradnja hidroelektrana mogla uticati na okolinu i ugroziti kanjon rijeke Tare, koji je pod zaštitom UNESKO-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostavio je rok od tri mjeseca Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da riješi sporna pitanja između države Bosne i Hercegovine i  Republike Srpske, nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Miloš P. 18.07.2021. 22:58
    Krajnje je vrijeme da se Republika Srpska osamostali, bosna nikada nije funkcionisala, niti će ikada funkcionisati.
  • Generic placeholder image
    Haha 17.07.2021. 15:57
    Naravno, pa šta ste očekivali?
  • Generic placeholder image
    A 17.07.2021. 15:53
    Ocigledno da se mora ici u razdruzivanje.
Povezane vijesti
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 27m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 2m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 1m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 28m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    5h 20m
    0