Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Istočna Ilidža za 2020. godinu

31.05.2021. 19:32
0
IZVOR: Katera

Odbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su na redovnoj, 5. sjednici SO Istočna Ilidža Izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu.

Pored ovog izvještaja, među 16 tačaka dnevnog reda, danas su odbornici razmatrali i usvojili izvještaje o radu javnih preduzeća u opštini Istočna Ilidža.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima da se opština Istočna Ilidža danas, zahvaljujući nesaradnji i nerazumijevanju zakonodavne vlasti u Istočnoj Ilidži našla u situaciji da ima akumulirani deficit od oko 1.600.000 KM.

- Kada pogledamo njegovu strukturu, onda vidimo da se tu nalazi nekih 490.000 KM deficita iz 2018. godine, koji je praktično riješen i isplaćen u 2019. godini iz tekućih sredstava, ali na kraju te 2019. godine nismo bili u situaciji da ga kroz rebalans budžeta stavimo na rashodovanu stranu i da se sve te obaveze završe jer smo izgubili skupštinsku većinu, a nova nije imala razumijevanja za rješavanje tog problema  – kaže Božović.

Božović dodaje da je  na prihodovnoj strani falilo između 500-600.000 KM od prodaje zemljišta koje su bile u planu, zatim 200.000 KM manje od PDV-a, 250.000 KM poreza na nepokretnost, te nešto oko 100.000 KM na ime taksi rente i uređenja, koje nisu naplaćene jer su sve izmjene regulacionih planova bile stopirane.

- Dodatno, zbog nezakonitih odluka koje su donesene u 2020. godini, tadašnja skupštinska većina je napravila skoro 60.000 KM troškova po sudskim presudama – ističe Božović, te dodaje da je uprkos svemu tome budžet trenutno likvidan, te da se sve obaveze iz tekuće godine redovno servisiraju.

Na današnjoj sjednici je Izvještaj JKP „Komil“ povučen sa dnevnog reda zbog neprisustva predlagača.

Usvojena je informacija o radu KP „Vodovod i kanalizacija“ a  Božović je ukazao na probleme u vodosnabdijevanju koje je za posljedicu imalo stalne redukcije vode u 2020. godini.

-To su evidentni problemi koji će se pojaviti pred stanovnicima opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a pred nama je prilika da pronađemo alternativna izvorišta ili iskoristimo vodu iz otvorenih vodotokova i bunara. Poznat je bezbroj takvih primjera vodosnabdijevanja gradova širom svijeta – rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, za takvu investiciju biće potrebno vrijeme i izrada  glavnog projekta jer je studija izvodljivosti formiranja ovog preduzeća na jednoj od prethodnih sjednica usvojena. 

-Očekujemo saradnju svih gradskih opština, kao i opština koje su u sastavu Kantona Sarajevo, a koji imaju probleme sa vodosnabdijevanjem – dodaje on.

Božović ističe da će Opštinska uprava Istočne Ilidže u narednom periodu imati pet odjeljenja.

- Odjeljenje za urbanizam, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove je podijeljeno na dva odjeljenja i samim tim su stvoreni preduslovi za bolju kontrolu komunalne infrastrukture jer će se odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i civilnu zaštitu baviti isključivo ovom problematikom.

Opština Istočna Ilidža je u proteklom vremenskom periodu formirala javno preduzeće „Uslužni servis“, koji će se prioritetno baviti problemima sa kojima se susreću  zajednice etažnih vlasnika. 

Božović dodaje da je potrebno poboljšati način održavanja javnih površina i saobraćajnica u Istočnoj Ilidži, tokom ljetnog i zimskog perioda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža
Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži? Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 5m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 12m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 54m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 4m
    0