Усвојен Извјештај о извршењу буџета општине Источна Илиџа за 2020. годину

31.05.2021. 19:32
0
ИЗВОР: Катера

Одборници у Скупштини општине Источна Илиџа усвојили су на редовној, 5. сједници СО Источна Илиџа Извјештај о извршењу буџета за 2020. годину.

Поред овог извјештаја, међу 16 тачака дневног реда, данас су одборници разматрали и усвојили извјештаје о раду јавних предузећа у општини Источна Илиџа.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да се општина Источна Илиџа данас, захваљујући несарадњи и неразумијевању законодавне власти у Источној Илиџи нашла у ситуацији да има акумулирани дефицит од око 1.600.000 КМ.

- Када погледамо његову структуру, онда видимо да се ту налази неких 490.000 КМ дефицита из 2018. године, који је практично ријешен и исплаћен у 2019. години из текућих средстава, али на крају те 2019. године нисмо били у ситуацији да га кроз ребаланс буџета ставимо на расходовану страну и да се све те обавезе заврше јер смо изгубили скупштинску већину, а нова није имала разумијевања за рјешавање тог проблема  – каже Божовић.

Божовић додаје да је  на приходовној страни фалило између 500-600.000 КМ од продаје земљишта које су биле у плану, затим 200.000 КМ мање од ПДВ-а, 250.000 КМ пореза на непокретност, те нешто око 100.000 КМ на име такси ренте и уређења, које нису наплаћене јер су све измјене регулационих планова биле стопиране.

- Додатно, због незаконитих одлука које су донесене у 2020. години, тадашња скупштинска већина је направила скоро 60.000 КМ трошкова по судским пресудама – истиче Божовић, те додаје да је упркос свему томе буџет тренутно ликвидан, те да се све обавезе из текуће године редовно сервисирају.

На данашњој сједници је Извјештај ЈКП „Комил“ повучен са дневног реда због неприсуства предлагача.

Усвојена је информација о раду КП „Водовод и канализација“ а  Божовић је указао на проблеме у водоснабдијевању које је за посљедицу имало сталне редукције воде у 2020. години.

-То су евидентни проблеми који ће се појавити пред становницима општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а пред нама је прилика да пронађемо алтернативна изворишта или искористимо воду из отворених водотокова и бунара. Познат је безброј таквих примјера водоснабдијевања градова широм свијета – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, за такву инвестицију биће потребно вријеме и израда  главног пројекта јер је студија изводљивости формирања овог предузећа на једној од претходних сједница усвојена. 

-Очекујемо сарадњу свих градских општина, као и општина које су у саставу Кантона Сарајево, а који имају проблеме са водоснабдијевањем – додаје он.

Божовић истиче да ће Општинска управа Источне Илиџе у наредном периоду имати пет одјељења.

- Одјељење за урбанизам, просторно уређење и стамбено-комуналне послове је подијељено на два одјељења и самим тим су створени предуслови за бољу контролу комуналне инфраструктуре јер ће се одјељење за стамбено-комуналне послове и цивилну заштиту бавити искључиво овом проблематиком.

Општина Источна Илиџа је у протеклом временском периоду формирала јавно предузеће „Услужни сервис“, који ће се приоритетно бавити проблемима са којима се сусрећу  заједнице етажних власника. 

Божовић додаје да је потребно побољшати начин одржавања јавних површина и саобраћајница у Источној Илиџи, током љетног и зимског периода.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 56m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 20m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 4m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 14m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 20m
    0