Usvojen set zakona kojima se povećavaju plate u javnom sektoru Srpske

27.12.2022. 18:54
1
IZVOR: srna.rs

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas set zakona o izmjenama zakona o platama kojim će od naredne godine biti povećane plate za pet odsto svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je plata manja od prosječne koja iznosi 1.211 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi o usvojenom setu zakona o izmjenama zakona o platama u javnom sektoru, da je Srpska tokom godine usmjeravala prihode prema stanovništvu da bi bili suzbijeni negativni efekti inflacije.

Ona je istakla da su tokom godine u više navrata povećavane plate, te da se to vršilo i kroz poreske olakšice poslodavcima.

- Prosječna plata u Republici Srpskoj u novembru veća je za 20,6 odsto u odnosu na novembar 2021. godine. To je zvanični statistički podatak - istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srpske stanovništvu podijelila 625 miliona KM za plate, penzije, socijalna i boračka davanja.

Vidovićeva je rekla da inflacija u Republici Srpskoj u novembru iznosi 14,7 odsto i manja je nego u Federaciji BiH.

Ona je istakla da će penzije u Srpskoj u narednoj godini biti povećane od 13 do 14 odsto.

Vidovićeva je rekla da je javni dug Republike Srpske pet milijardi i 64 miliona KM i iznosi 36,1 odsto BDP-a.

- Republika Srpska nije prezadužena - rekla je Vidovićeva.

Po hitnom postupku poslanici su usvojili Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, Zakon o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te Zakon o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Usvojeni su i Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Srpske, Zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske. 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Nebitno 27.12.2022. 21:58
  Svima povecanje, osim porodiljama.
Povezane vijesti
Na liječenju 107 pacijenata sa HIV-om u UKC Republike Srpske Na liječenju 107 pacijenata sa HIV-om u UKC Republike Srpske
Stala sa radom RiTE „Gacko“: Da li je nemar rukovodioca zaustavio rad ovog privrednog giganta? Stala sa radom RiTE „Gacko“: Da li je nemar rukovodioca zaustavio rad ovog privrednog giga...
Zatvorena jedina banka u Rudom, građani ogorčeni (VIDEO) Zatvorena jedina banka u Rudom, građani ogorčeni (VIDEO)
Najčitanije
 • Testament Makse Despića
  11h 31m
  0
 • Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo
  10h 5m
  0
 • Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd
  11h 34m
  0
 • U BiH uhapšeno 36 lica
  9h 48m
  0
 • Doktor Babić prebačen na liječenje u Mostar
  8h 22m
  0