Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj

27.06.2023. 18:53
0
IZVOR: srna.rs

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku na osmoj posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Ovaj akt, koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske, predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Srpske.

Od ukupno 65 prisutnih poslanika, 56 je glasalo za usvajanje ovog akta, a niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Usvojena je i odluka o prijevremenom stupanju na snagu ovog zakona i to narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U vezi s ovim aktom usvojen je zaključak skupštinske većine - SNSD, SP, DEMOS, US, NPS, SPS i DNS prema kojem Narodna skupština zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o ustavnom sudu BiH.

Osim pitanja reforme tog suda, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

Narodna skupština Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se navedena dva prioriteta ne riješe.

Prema zaključku, Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U zaključku je navedeno da će Narodna skupština Republike Srpske prema institucijama i organima Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad osme posebne sjednice parlamenta.

Nakon osme, uslijediće deveta posebna sjednica o vetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, odnosno nakon što je Cvijanovićeva nedavno preglasana na sjednici Predsjedništva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 0m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 33m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 10m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 39m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 37m
    0