Usvojene dopune Zakona o javnim nabakama i lijekovima

25.02.2021. 21:45
0
IZVOR: SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, oba po hitnom postupku.

Oba prijedloga biće, na prijedlog poslanika Adila Osmanovića /SDA/, upućena u Dom naroda na izjašnjavanje po hitnom postupku.

Usvojeni su i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH na obezbjeđenju radijacione i nuklearne bezbjednosti", čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora".

Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za prošlu godinu, biti upućen na naknadno usaglašavnje jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske. Usvojen je ovogodišnji Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH.

Poslanici su usvojili i izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2020. kodinu, koji je zaprimio 161 žalbu koje su se odnosile na rad policijskih službenika u policijskim agencijama u BiH.

Potrebnu podršku poslanika iz Republike Srpske nije dobio prijedlog zaključka poslanika Mirka Šarovića da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Savjeta ministara da u roku od sedam dana dostavi detaljnu informaciju o razlozima zbog kojih je BiH izgubila status povlašćene zemlje u izvozu robe u SAD i od 1. januara mora plaćati pune carine.

Šarović traži i informaciju o mjerama koje su preduzeli Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Savjet ministara da BiH ostane uključena u mehanizam /GSP/ zemalja korisnica koji im omogućava da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i proizvodnju, s tim da moraju zadovoljiti pojedine kriterijume kada je riječ o porijeklu.

Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2020. godinu usvojen je, kao i izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2020. godinu.

Predstavnički dom prihvatio je zaključke poslanika Nikole Lovrinovića, Snježane Novaković Bursać i Adila Osmanovića, prema kojima je otkazana tematska sjednica Predstavničkog doma, koja je prethodno bila planirana za subotu, 27. februara.

Prihvaćena je i poslanička inicijativa Predraga Kožula kojom traži da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaduži da uputi apelaciju Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu da na stranici koristi zvaničani i potpuni naziv BiH, umjesto navedenog skraćenog i netačnog - Bosna.

Poslanici su prihvatili i Kožulovu inicijativu kojom Predstavnički dom parlamenta BiH zadužuje Savjet ministara, te Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji sa Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Poslanička inicijativa Vlatka Glavaša kojom traži da se uspjeh košarkašica BiH i plasmana na Evrobasket adekvatno valorizuje, upućena je na naknadno usaglašavanje jer nije bilo entitetske većine, a istu sudbinu doživjela je i poslanička inicijativa Damira Arnauta kojom se traži od Savjeta ministara da uspostavi nagradu u znak sjećanja na Denisa Mrnjavca i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa korona primijeni član 38 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Nenad Stevandić iz Srpskog kluba poslanika, koji je podnosilac, u obrazloženju je istakao da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije ispunjeni svi uslovi da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva primijeni taj član, čime bi bilo omogućeno stavljanje u promet vakcina protiv virusa korona prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Prema njegovim riječima, svrha donošenja zaključka jeste maksimalno ubrzavanje procesa uvoza i dopremanja vakcine, te njena što skorija dostupnost stanovništvu BiH.

Predstavnički dom dao je niz saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova između BiH i Srbije, za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju između EU kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca, a riječ je o makrofinansijskoj pomoći za BiH u iznosu od 250 miliona evra, za ratifikaciju Sporazuma o kreditnoj liniji između EU kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Saglasnost je data i za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na granici, za ratifikaciju Sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara i Vlade Pakistana i Protokola između Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana o primjeni Sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara i Vlade Pakistana, kao i za ratifikaciju ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predstavnički dom dao je saglasnost i za ratifikaciju ugovora o grantu /Projekat vodosnabdijevanja Gradačca/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa "Evropski zajednički fond za zapadni Balkan", za ratifikaciju ugovora o zajmu Agenciji za osiguranje depozita BiH između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom drumskom prevozu, potpisan 1. decembra 2020. godine u Sarajevu.

Sjednica je završena, a termin održavanja naredne sjednice Predstavničkog doma biće naknadno saopšten. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Usvojen Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama Usvojen Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama
Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 35m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 49m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 39m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 54m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 37m
    0