Усвојене допуне Закона о јавним набакама и лијековима

25.02.2021. 21:45
0
ИЗВОР: СРНА

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас једногласно Приједлог закона о допуни Закона о јавним набавкама, као и Приједлог закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима, оба по хитном поступку.

Оба приједлога биће, на приједлог посланика Адила Османовића /СДА/, упућена у Дом народа на изјашњавање по хитном поступку.

Усвојени су и извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на обезбјеђењу радијационе и нуклеарне безбједности", чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ и извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Претпоставке за ефикасно управљање интервенцијама у случају инцидентног загађења мора".

Извјештај о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за прошлу годину, бити упућен на накнадно усаглашавње јер није било ентитетске већине из Републике Српске. Усвојен је овогодишњи План рада Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ.

Посланици су усвојили и извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2020. кодину, који је запримио 161 жалбу које су се односиле на рад полицијских службеника у полицијским агенцијама у БиХ.

Потребну подршку посланика из Републике Српске није добио приједлог закључка посланика Мирка Шаровића да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ тражи од Савјета министара да у року од седам дана достави детаљну информацију о разлозима због којих је БиХ изгубила статус повлашћене земље у извозу робе у САД и од 1. јануара мора плаћати пуне царине.

Шаровић тражи и информацију о мјерама које су предузели Министарство спољне трговине и економских односа и Савјет министара да БиХ остане укључена у механизам /ГСП/ земаља корисница који им омогућава да путем царинских олакшица подстичу унапређење извоза и производњу, с тим да морају задовољити поједине критеријуме када је ријеч о поријеклу.

Извјештај о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2020. годину усвојен је, као и извјештај о раду Савјета националних мањина БиХ за 2020. годину.

Представнички дом прихватио је закључке посланика Николе Ловриновића, Сњежане Новаковић Бурсаћ и Адила Османовића, према којима је отказана тематска сједница Представничког дома, која је претходно била планирана за суботу, 27. фебруара.

Прихваћена је и посланичка иницијатива Предрага Кожула којом тражи да се Министарство иностраних послова у Савјету министара задужи да упути апелацију Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму да на страници користи званичани и потпуни назив БиХ, умјесто наведеног скраћеног и нетачног - Босна.

Посланици су прихватили и Кожулову иницијативу којом Представнички дом парламента БиХ задужује Савјет министара, те Министарство безбједности и Министарство иностраних послова да хитно покрену процедуре и предузму све потребне активности како би дошло до потписивања споразума о реадмисији са Авганистаном, Ираком, Бангладешом, Ираном, Египтом, Тунисом, Алжиром и Мароком.

Посланичка иницијатива Влатка Главаша којом тражи да се успјех кошаркашица БиХ и пласмана на Евробаскет адекватно валоризује, упућена је на накнадно усаглашавање јер није било ентитетске већине, а исту судбину доживјела је и посланичка иницијатива Дамира Арнаута којом се тражи од Савјета министара да успостави награду у знак сјећања на Дениса Мрњавца и на све остале дјевојке и младиће жртве насиља.

Усвојен је закључак којим Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ тражи од директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да приликом разматрања захтјева за регистрацију вакцине против вируса корона примијени члан 38 Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ.

Ненад Стевандић из Српског клуба посланика, који је подносилац, у образложењу је истакао да су због неповољне епидемиолошке ситуације испуњени сви услови да директор Агенције за лијекове и медицинска средства примијени тај члан, чиме би било омогућено стављање у промет вакцина против вируса корона прије утврђивања законом прописаних услова.

Према његовим ријечима, сврха доношења закључка јесте максимално убрзавање процеса увоза и допремања вакцине, те њена што скорија доступност становништву БиХ.

Представнички дом дао је низ сагласности за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Србије о одржавању и реконструкцији друмских међудржавних мостова између БиХ и Србије, за ратификацију Меморандума о разумијевању између ЕУ као зајмодавца и БиХ као зајмопримца, а ријеч је о макрофинансијској помоћи за БиХ у износу од 250 милиона евра, за ратификацију Споразума о кредитној линији између ЕУ као зајмодавца и БиХ као зајмопримца и Централне банке БиХ као агента зајмопримца.

Сагласност је дата и за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова на граници, за ратификацију Споразума о реадмисији између Савјета министара и Владе Пакистана и Протокола између Министарства безбједности и Министарства унутрашњих послова Пакистана о примјени Споразума о реадмисији између Савјета министара и Владе Пакистана, као и за ратификацију уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Представнички дом дао је сагласност и за ратификацију уговора о гранту /Пројекат водоснабдијевања Градачца/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма "Европски заједнички фонд за западни Балкан", за ратификацију уговора о зајму Агенцији за осигурање депозита БиХ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, као и за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Велике Британије и Сјеверне Ирске о међународном друмском превозу, потписан 1. децембра 2020. године у Сарајеву.

Сједница је завршена, а термин одржавања наредне сједнице Представничког дома биће накнадно саопштен. 

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 22m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 36m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 43m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 13m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    30m
    1