Vakcinacija protiv virusa korona i dalje traje, građani nezainteresovani

10.04.2022. 11:21
5
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu i dalje traje vakcinacija protiv virusa korona, ali je sa poboljšanjem epidemiološke situacije opalo interesovanje stanovnika za imunizaciju, iako kraj pandemije još nije proglašen, rekao je Srni koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu Danko Vasiljević.

Prema njegovim riječima, u aprilu u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu treću dozu vakcine protiv virusa korona primila su 24 lica.

- U našoj zdravstvenoj ustanovi ukupno je dato 16.968 vakcina prve i druge doze protiv virusa korona, dok su treću dozu primila 1.343 lica - precizirao je Vasiljević.

On je naveo da se, zbog smanjenog interesovanja stanovništva za vakcinaciju i potrebe da se zaposleni u Domu zdravlja rasterete nakon dvogodišnje borbe sa virusom korona, imunizacija sada odvija samo petkom.

- Svi zainteresovani za vakcinaciju mogu doći bez prethodne najave petkom od 13.00 do 18.00 časova u Dom zdravlja, na punkt u novim prostorijama Hitne pomoći - objasnio je Vasiljević i dodao da su zainteresovanima za vakcinaciju dostupne vakcine "sinofarm" i "fajzer".

On je rekao da, zbog aktuelne situacije, iz Rusije ne stižu nove količine vakcine "sputnjik", a da su doze vakcina "moderna" koje su bile na raspolaganju ovoj zdravstvenoj ustanovi utrošene.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Vasiljević je naveo da su trenutno aktivna samo tri slučaja i da je znatno smanjen broj pacijenata sa akutnom respiratornom infekcijom koji se javljaju u kovid ambulantu.

- Epidemiološka situacija je povoljna, ali virus korona će još neko vrijeme cirkulisati, zbog čega je potrebno da se vakcinišu građani koji to do sada nisu učinili, a oni koji su primili prve dvije doze da prime i treću - rekao je Vasiljević.

On je istakao da je preporuka struke da lica koja su primila dvije doze vakcine protiv korone prime i treću, jer su procjene da bi na jesen mogao da se pojavi novi mutirani soj i da dovede do novog talasa obolijevanja.

- Preporuka je da se proces vakcinacije nastavi - rekao je Vasiljević i zaključio da će, slično kao i za virus gripa, kada prođe pandemija rizične grupe morati da se vakcinišu protiv virusa korona.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Ma 13.04.2022. 13:39
    Ma nikad i zdravo, nemogu me natjerati na to
  • Generic placeholder image
    Pale 13.04.2022. 13:38
    Miro, glupa si stvarno, komentar ti je nula, jadna vidis li ti da su i oni vakcinisani opet bili bolesni, al ooooo virus, gripa itd. Dokle ovce jedne idete, cuj kad ce sputnjik
  • Generic placeholder image
    Istočno Sarajevo 11.04.2022. 20:24
    Neka prima ko hoće-ja znam da ja neću. Koliko vidim i ovi koji su se bocnuli skontali da su se zeznuli...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2022. 00:37
    Neki koordinator u domu zdravlja kaže da će neki MORATI primiti bocu, ko si ti da određuješ šta će ko MORATI, na temelju čega ti određuješ moranje. Uzmi ti sve boce za sebe i tvoje ukućane, šteta je da se bace, strašno su dobre, zar ne?
  • Generic placeholder image
    Mira 10.04.2022. 13:15
    Nemate Sputnjik Kako primiti trecu vakcinu Kada ce biti Sputnjik
Povezane vijesti
Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    19h 16m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    9h 57m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    19h 16m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    15h 30m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    6h 9m
    0