Vašington najavio mjere protiv Prištine

31.05.2023. 15:49
0
IZVOR: srna.rs

SAD su najavile da će sprovesti mjere protiv samoproglašenog Kosova jer su vlasti u Prištini ignorisale savjet Vašingtona da izbjegavaju podizanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, gdje Srbi čine većinsko stanovništvo, javlja Bi-Bi-Si.

Iz Vašingtona su kritikovali odluku Prištine da u opštine na sjeveru Kosova na silu postavi načelnike etničke Albance.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je Amerika predvidjela posljedice odluke samoproglašenog Kosova, te da je "oštro savjetovala" premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da promijeni kurs svojih postupaka, ali da je taj savjet ignorisan.

On je naveo da je zbog postupaka Prištine ukinuto učešće samoproglašenog Kosova u vježbama NATO-a, te da SAD razmatraju dalje mjere.

Prema njegovim riječima, SAD trenutno "nemaju entuzijazma da pomognu samoproglašenom Kosovu u naporima za šire međunarodno priznanje niti za napredak ka članstvu u EU i NATO-u".

Osim SAD, privremene vlasti u Prištini kritikovala je i EU, koja ih je optužila za destabilizovanje situacije na sjeveru Kosova i upozorila da se suzdrže od daljih postupaka koji mogu da eskaliraju situaciju.

Rusija je, u međuvremenu, pozvala da se poštuju prava Srba na Kosovu i Metohiji, uz napomenu da je Moskva "neupitno" podržava Srbe i Srbiju.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Policija je imala namjeru da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

Kfor je u ponedjeljak, 29. maja, blokirao opštinske prostorije ispred kojih su se okupili Srbi koji su mirno protestovali. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon eskalacije situacije 52 Srba zatražilo pomoć u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a da je troje njih teže povrijeđeno.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Prištinska centralna banka odredila da prelazna faza traje tri mjeseca Prištinska centralna banka odredila da prelazna faza traje tri mjeseca
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    13h 2m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 17m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 8m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 35m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 27m
    0