Вашингтон најавио мјере против Приштине

31.05.2023. 15:49
0
ИЗВОР: srna.rs

САД су најавиле да ће спровести мјере против самопроглашеног Косова јер су власти у Приштини игнорисале савјет Вашингтона да избјегавају подизање тензија на сјеверу Косова и Метохије, гдје Срби чине већинско становништво, јавља Би-Би-Си.

Из Вашингтона су критиковали одлуку Приштине да у општине на сјеверу Косова на силу постави начелнике етничке Албанце.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је Америка предвидјела посљедице одлуке самопроглашеног Косова, те да је "оштро савјетовала" премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију да промијени курс својих поступака, али да је тај савјет игнорисан.

Он је навео да је због поступака Приштине укинуто учешће самопроглашеног Косова у вјежбама НАТО-а, те да САД разматрају даље мјере.

Према његовим ријечима, САД тренутно "немају ентузијазма да помогну самопроглашеном Косову у напорима за шире међународно признање нити за напредак ка чланству у ЕУ и НАТО-у".

Осим САД, привремене власти у Приштини критиковала је и ЕУ, која их је оптужила за дестабилизовање ситуације на сјеверу Косова и упозорила да се суздрже од даљих поступака који могу да ескалирају ситуацију.

Русија је, у међувремену, позвала да се поштују права Срба на Косову и Метохији, уз напомену да је Москва "неупитно" подржава Србе и Србију.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Полиција је имала намјеру да омогући "новим начелницима општина" да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.

Кфор је у понедјељак, 29. маја, блокирао општинске просторије испред којих су се окупили Срби који су мирно протестовали. Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је након ескалације ситуације 52 Срба затражило помоћ у болници у Косовској Митровици, а да је троје њих теже повријеђено.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Приштинска централна банка одредила да прелазна фаза траје три мјесеца Приштинска централна банка одредила да прелазна фаза траје три мјесеца
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 33m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 48m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 39m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 6m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 58m
    0