Vatromet na Trgu Srđana Kneževića u Trnovu

09.01.2024. 21:04
0
IZVOR: srna.rs

Na Trgu Srđana Kneževića večeras je priređen spektakularan vatromet povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, koji je, kako je rekao načelnik opštine Dragomir Gagović, ujedinio sav srpski narod.

Ovim povodom je u organizaciji Udruženja mladih "Nova generacija" iz Trnova upriličen i bogat kulturno-umjetnički program.

- Obilježili smo Dan Republike prigodnim programom gdje su se i djeca svojim porukama sa literarnim radovima i recitacijama prisjetila vremena koje je iza nas - rekao je Gagović novinarima.

Prema njegovim riječima, iako je ovo mala lokalna zajednica, Trnovo je na prigodan način obilježilo 9. januar.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Krađa u Trnovu Krađa u Trnovu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    22h 20m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    20h 27m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    20h 31m
    0
  • Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
    23h 53m
    0
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    14h 40m
    1