Večeras promocija dopunjenog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“

26.06.2020. 10:00
0
IZVOR: Srna

Knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ doktora Miodraga Lazića, koju je Novinska agencija Republike Srpske – SRNA objavila posthumno, biće promovisana večeras u prirodnom amfiteatru „Beli vuk“ na Tvrdimićima u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Na promociji je predviđeno da se u ime izdavača obrati urednik drugog dopunjenog izdanja knjige Branislav Ilić, te ratni reporter Zoran Žuža, kojem je u to vrijeme doktor Lazić spasio život.

-Dakle, imamo svjedoka svih tih dešavanja koji će govoriti o ličnom iskustvu i preživljavanju poslije ukazane pomoći doktora Lazića. Predviđeno je i obraćanje autora umjetničkih djela koja su prikazana na koricama knjige, akademskog slikara Marka Kusmuka- rekao je Srni portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta, koji će biti moderator promocije.

Kerleta je dodao da će na promociji naratori Ilija Mimić i Nemanja Mitrović pročitati najzanimljivije odlomoke iz knjige, kao i stihove pjesama posvećenih doktoru Laziću.

On je napomenuo da je Zavod pomogao da se djelo tehnički pripremi za štampu.

-Junak srpskih ratišta, doktor Lazić bio je veliki humanista i sa jednakom odgovornošću liječio je i spasavao i ranjenike druge vjere i nacije. Ostaće upamćeno – nije nosio oružje iako je radio u bolnicama uz prvu liniju fronta, nikeda nije pucao u ljudsko meso, nikad nije oduzeo nijedan život, a spasao je mnoge. Za 35 godina službe nije dobio nijednu pritužbu od bilo kojeg pacijenta- navedeno je u predgovoru izdanja „Dnevnik ratnog hirurga“.

Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, gdje je spasio brojne živote.

Kao hirurg, Lazić je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu „Koran“ na Palama. Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju, kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.
Za sve vrijeme boravka na ratištima, doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik, koja je 1996. godine ugledao svjetlost dana.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju uz pjesmu „Marš na Drinu“, što je bila njegova želja.

SRNA je nedavno objavila dopunjeno izdanje knjige koje je u odnosu na ono iz 1996. godine bogatije za priče pacijenata koje je spasio legendarni hirurg Lazić, te pjesme koje su napisane njemu u čast.

Promocija knjige biće održana u 19.00 časova u prirodnom amfiteatru „Beli vuk“ na Tvrdimićima. Prevoz za one koji žele da prisustvuju promociji knjige biće obezbijeđen u 18.30 časova ispred Srednje škole „28. juni“ u Ulici Stefana Nemanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 1m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 57m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 1m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 54m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 51m
    0