Veličanstvene ljubičice i tokom zime

05.02.2024. 21:07
0
IZVOR: srpskainfo.com

Afrička ljubičica je popularna sobna biljka i jedna od omiljenih jer može da cvjeta cijele godine i tako uljepšava vaš životni prostor čak i dok druge biljke miruju.

Zimi joj treba posvetiti malo više pažnje nego inače. Samo tako će vas nagraditi cvjetanjem i u zimskim mjesecima. A možete da ga podstaknete i prirodnim eliksirom.

Mora da ima dovoljno svjetlosti

Afričke ljubičice stavite na prozorske klupice ili ispod prozora, jer im zimi treba najmanje osam sati svjetlosti da bi napredovale. Svjetlost ne smije da bude direktna, tako da prozori treba da imaju zavjesu. Najbolje je da stoje na istočnoj strani stana. Ukoliko ljubičice nemaju dovoljno svjetlosti, postavite halogene sijalice, kako bi cvjetala i da joj lišće ne požuti, prenosi Najžena.

Pažljivo ih zalivajte

Treba je pažljivo zalivati, naročito zimi. Zemlja treba da bude morka, ali ne gnjecava. Vodu sipajte u tanjirić, sačekajte pola sata da biljka upije koliko joj je treba, a višak prospite. Voda za zalivanje mora biti sobne temperature, odstajala najmanje dva dana. Nikako vodom ne prskajte listove i cvjetove, jer će se stvoriti fleke.

Recept za sredstvo od citrusa

Osim ovih osnovnih uslova koji su neophodni da bi ljubičica cvjetala, možete povremeno da joj priuštite prirodni eliksir koji će je osvježiti, nahraniti i omogućiti da procvjeta još ljepše. Koru limuna ili narandže stavite u 400 ml provrele vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri 3 sata. Dobijeni sirup razrijedite litrom vode, sipajte u flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Tom tečnošću jednom nedjeljno zalijte ljubičice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO) Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO)
Najlakši način da očistite radijatore pune prašine Najlakši način da očistite radijatore pune prašine
Hipohondrija izaziva preranu smrt Hipohondrija izaziva preranu smrt
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    5h 32m
    8
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    23h 54m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 2m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 16m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    20h 33m
    0