Величанствене љубичице и током зиме

05.02.2024. 21:07
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Афричка љубичица је популарна собна биљка и једна од омиљених јер може да цвјета цијеле године и тако уљепшава ваш животни простор чак и док друге биљке мирују.

Зими јој треба посветити мало више пажње него иначе. Само тако ће вас наградити цвјетањем и у зимским мјесецима. А можете да га подстакнете и природним еликсиром.

Мора да има довољно свјетлости

Афричке љубичице ставите на прозорске клупице или испод прозора, јер им зими треба најмање осам сати свјетлости да би напредовале. Свјетлост не смије да буде директна, тако да прозори треба да имају завјесу. Најбоље је да стоје на источној страни стана. Уколико љубичице немају довољно свјетлости, поставите халогене сијалице, како би цвјетала и да јој лишће не пожути, преноси Најжена.

Пажљиво их заливајте

Треба је пажљиво заливати, нарочито зими. Земља треба да буде морка, али не гњецава. Воду сипајте у тањирић, сачекајте пола сата да биљка упије колико јој је треба, а вишак проспите. Вода за заливање мора бити собне температуре, одстајала најмање два дана. Никако водом не прскајте листове и цвјетове, јер ће се створити флеке.

Рецепт за средство од цитруса

Осим ових основних услова који су неопходни да би љубичица цвјетала, можете повремено да јој приуштите природни еликсир који ће је освјежити, нахранити и омогућити да процвјета још љепше. Кору лимуна или наранџе ставите у 400 мл провреле воде и оставите да се кува на тихој ватри 3 сата. Добијени сируп разриједите литром воде, сипајте у флашу и чувајте на собној температури. Том течношћу једном недјељно залијте љубичице.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Хипохондрија изазива прерану смрт Хипохондрија изазива прерану смрт
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 50m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 45m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 34m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 56m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 11m
    0