Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu

17.04.2024. 08:26
6
IZVOR: katera.news

Veliki entuzijasta, jedan od zaslužnih za pokretanje ETF-a u Istočnom Sarajevu, strog ali pravedan, a od svega najviše čovjek, neke su od stvari koje možete čuti kada spomenete ime Veljka Vuletića.

Veljko Vuletić rođen je 17. aprila 1933. godine u Sarajevu gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu završava matematiku sa fizikom 1957. godine, a u Zagrebu primijenjenu matematiku 1959. godine. Magistrirao je u Sarajevu 1972. na temu „Teorema Šaundera, neka njena uopštenja i primjene“, a doktorirao je 1990. godine, takođe u Sarajevu, na temu „Numeričko tretiranje nekih tehničkih problema“.

Biran je redom u nastavnička zvanja asistent, predavač, viši predavač, vanredni profesor i redovni profesor, sve na predmetima Katedre za matematiku.

Osim što je cijeli svoj radni vijek proveo u nastavi, radio je desetak godina i u Energoinvestu, u radnoj organizaciji ITEN.

Više od 20 godina bio je šef Katedre za matematiku na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a od 1994. do 2002. godine bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Srpskom Sarajevu.

U nastavi je bio angažovan kako na redovnom studiju (Elektrotehnički fakultet, Prirodno-matematički, Mašinski i Ekonomski fakultet), tako i na postdiplomskom studiju (Elektrotehnički, Prirodno-matematički, Mašinski, Građevinski i Ekonomski fakultet).

Godine 1975. odlikovan je medaljom za vojne zasluge, za aktivnost u organizaciji rezervnih oficira.

Bio je član mnogih sportskih, društvenih, stručnih i naučnih udruženja.

Veljko Vuletić ima oko 70 referenci stručnih i naučnih radova, referati na simpozijumima i kongresima u zemlji i inostranstvu, objavljene skripte i knjige, objavljeni radovi i mnogi drugi.

Dana 29. 12. 2014. u 82- goj godini života prof. dr Veljko Vuletić je preminuo u Istočnom Sarajevu.

Nastavno-naučno vijeće ETF-a pokrenulo je inicijativu da se u znak sjećanja na lik i djelo pokojnog prof. dr Veljka Vuletića u zgradi ETF-a izradi njegova bista i otvori Spomen soba. Ovu inicijativu podržao je i veliki broj diplomiranih inženjera, bivših sudenata ETF-a, od kojih veliki broj žive i rade u inostranstvu.

U prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu 29. decembra 2015. godine, povodom godišnjice smrti, a na inicijativu Nastavno-naučnog vijeća, otvorena je spomen-soba u znak sjećanja na profesora Veljka Vuletića, prvog poslijeratnog dekana ovog fakulteta.

- Veliki amfiteatar ETF-a već nosi ime profesora Vuletića, a predat je i zvanični prijedlog opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža da jedna od ulica ponese ime Veljka Vuletića - rekao nam je prošle godine jedan od Vuletićevih dugogodišnjih radnih kolega i prijatelja profesor doktor Božidar Krstajić.

- Uvjeren sam da je profesor Vuletić zaslužan za to što su sva materijalna sredstva koja su pripadala fakultetu prije rata u ratnim godinama sačuvana. Ništa od opreme niti sredstava u tim godinama, nije otuđeno, nestalo niti izneseno iz zgrade fakulteta. On je zaslužan jer je i ličnim kontaktima uspio da okupi dovoljan broj profesora da bi fakultet mogao početi sa ponovnim radom. Bio je zaista veliki čovjek, pravi prijatelj i važna ličnost našeg fakulteta - istakao je Krstajić.

U bilo kom segmentu života, njegove kolege i studenti mogli su nešto naučiti od njega, tako bar kažu i sa radošću ga se sjećaju.

Nakon Spomen-sobe, u holu Elektrotehničkog fakulteta, 1. jula 2016. godine, otkrivena je bista profesora Veljka Vuletića.

Njegovi studenti, sada već inženjeri elektrotehnike, sjećaju ga se kao strogog i pravednog profesora, kako kažu čovjek je bio „raja“, kada ih nije podučavao na nastavi družio se sa njima izvan nastavnih aktivnosti, odlazio je sa studentima na ručkove, čašćavao ih i slično. Pamti se i po tome što je znao kolegi profesoru usitniti krupnu novčanicu jer se ovaj uvijek vadio da nema sitno da plati turu. Jedne prilike dok su svi čekali da otvori međunarodnu Elektrijadu on je kasnio jer je igrao stoni tenis i zaboravio da ga čekaju.

Veljko Vuletić bio je poznat i kao veliki šahovski zaljubljenik. Bilo je tu dosta anegdota, ali i „rituala“ koje je sa svojim društvom provodio u slobodno vrijeme.

Dobar glas se daleko čuje, a u našem slučaju, glas o profesoru Vuletiću kao „najvećem kombinatoru“ i zaljubljeniku igara na sreću, čuo se do Amerike.

- Profesor Veljko putovao je neke poratne godine na mjesec dana u Ameriku. Jedne večeri se pojavio i u najvećem gradu Nevade, svjetskoj kockarskoj prijestonici Las Vegasu. Kasnije se pričalo da su sve tamošnje kockarnice te večeri bile zatvorene. Jednostavno su vlasnici doznali da je stigao najveći kombinator i zaljubljenik igara na sreću. Nisu se usudili da otvore svoje lokale da bi se zaštitili od sigurne svoje štete i neminovnog gubitka - prisjećali su se ove anegdote njegovi prijatelji.

Veliki čovjek, Veljko Vuletić, ostaće upamćen po ovim i još mnogim drugim pozitivnim stvarima kojima je obilježio i ostavio traga u našem Istočnom Sarajevu, a jedan članak je malo da bi u njega sve stalo.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Darko Kovačević

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Petar 17.04.2024. 10:05
    Moj veliki profesore. Volio bih čuti tvoj komentar na to da neki novinar samo radi "re-post" članka svake godine ne čitajući i ne mijenjajući ništa. Pa tako u aprilu 2024. da će spomen soba u čast vašeg imena biti otvorena 2022. Sigurno bi imao neku duhovitu.
  • Generic placeholder image
    Romanija42 18.04.2023. 13:46
    Svaka čast profesoru, to su bili profesori. Nažalost sve je manje takvih ljudi i profesora. Sad su došli do profesora koji samo imaju to zvanje. I ne znam što brišete komentare i neobjavljujete na tekst koji se tiče Pravnog fakulteta i dekana profesora Markovića. Jadno da se i njemu dodvoravate, komunističkom profesoru.
  • Generic placeholder image
    Bajo 18.04.2023. 09:55
    Stariji studenti se vjerovatno sjećaju urbane legende o prof.Vuletiću.Došli na ispit,a njega nema.Dođe jedan iz kafane kod ETF-a i reče: "Zalud ste došli,ja ga vidio na TV-u, sjedi na tribinama u Vimbldonu"!
  • Generic placeholder image
    Nada 01.01.2022. 22:34
    Znao je profesor Veljko odvesti sudente koji polože ispit i na ručak, našaliti se s njima. Strog, ali pravičan, veliki čovjek je bio.
  • Generic placeholder image
    Bojana 31.12.2021. 17:03
    On je bio jedan najbolji covjek, moj striko Veljko kojeg smo svi mnogo voljeli.

    Kada je dosao u Toronto, imao je cast da mu dodju studenti gdje smo mu priredili veceru/slavlje i iznenadjenje.

    Igrao je samnom tenis, zadavao matematicke zadatke i uvjek jako volio.

    Nedostajes nam svima striko, volimo te!
  • Generic placeholder image
    Dragan 28.12.2021. 13:56
    Samo da vas malo dopunim.prof.Vuletić je na početku rata bio u rovovima vojske Republike Srpske, sa svojim narodom. Neko se tada dosjetio da bi trebalo zaštititi profesora jer je bio jedini sa tim kvalifikacijama. Pozvali ga uz zahtjev da pokrene rad Elektrotehničkog fakulteta.Pristao je profesor , teška srca je nije htio da ostavi svoje drugove a on da se povuče u pozadinu kako je tada govorio. Pokrenuo je fakultet u vrijeme kada je bilo najteže i napravio čudo, 500 metara od prve linije odbrane profesor je školovao i obrazovao buduće inžinjere elektrotehnike za budućnost. Bio je ljudina i pošten čovjek kao što su svi Vuletići koje poznajem. Hvala ti profesore za sve što si učinio za srpski narod naše Republike Srpske, bila mi je čast i zadovoljstvo poznavati te i igrati sa tobom stonog tenisa.Vječna ti Slava i Hvala.
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO) ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO)
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    23h 16m
    3
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    3h 52m
    4
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    3h 34m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    21h 2m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    18h 9m
    0