Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву

17.04.2024. 08:26
6
ИЗВОР: katera.news

Велики ентузијаста, један од заслужних за покретање ЕТФ-а у Источном Сарајеву, строг али праведан, а од свега највише човјек, неке су од ствари које можете чути када споменете име Вељка Вулетића.

Вељко Вулетић рођен је 17. априла 1933. године у Сарајеву гдје завршава основно и средње образовање. У Сарајеву завршава математику са физиком 1957. године, а у Загребу примијењену математику 1959. године. Магистрирао је у Сарајеву 1972. на тему „Теорема Шаундера, нека њена уопштења и примјене“, а докторирао је 1990. године, такође у Сарајеву, на тему „Нумеричко третирање неких техничких проблема“.

Биран је редом у наставничка звања асистент, предавач, виши предавач, ванредни професор и редовни професор, све на предметима Катедре за математику.

Осим што је цијели свој радни вијек провео у настави, радио је десетак година и у Енергоинвесту, у радној организацији ИТЕН.

Више од 20 година био је шеф Катедре за математику на Електротехничком факултету у Сарајеву, а од 1994. до 2002. године био је декан Електротехничког факултета у Српском Сарајеву.

У настави је био ангажован како на редовном студију (Електротехнички факултет, Природно-математички, Машински и Економски факултет), тако и на постдипломском студију (Електротехнички, Природно-математички, Машински, Грађевински и Економски факултет).

Године 1975. одликован је медаљом за војне заслуге, за активност у организацији резервних официра.

Био је члан многих спортских, друштвених, стручних и научних удружења.

Вељко Вулетић има око 70 референци стручних и научних радова, реферати на симпозијумима и конгресима у земљи и иностранству, објављене скрипте и књиге, објављени радови и многи други.

Дана 29. 12. 2014. у 82- гој години живота проф. др Вељко Вулетић је преминуо у Источном Сарајеву.

Наставно-научно вијеће ЕТФ-а покренуло је иницијативу да се у знак сјећања на лик и дјело покојног проф. др Вељка Вулетића у згради ЕТФ-а изради његова биста и отвори Спомен соба. Ову иницијативу подржао је и велики број дипломираних инжењера, бивших судената ЕТФ-а, од којих велики број живе и раде у иностранству.

У просторијама Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву 29. децембра 2015. године, поводом годишњице смрти, а на иницијативу Наставно-научног вијећа, отворена је спомен-соба у знак сјећања на професора Вељка Вулетића, првог послијератног декана овог факултета.

- Велики амфитеатар ЕТФ-а већ носи име професора Вулетића, а предат је и званични приједлог општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа да једна од улица понесе име Вељка Вулетића - рекао нам је прошле године један од Вулетићевих дугогодишњих радних колега и пријатеља професор доктор Божидар Крстајић.

- Увјерен сам да је професор Вулетић заслужан за то што су сва материјална средства која су припадала факултету прије рата у ратним годинама сачувана. Ништа од опреме нити средстава у тим годинама, није отуђено, нестало нити изнесено из зграде факултета. Он је заслужан јер је и личним контактима успио да окупи довољан број професора да би факултет могао почети са поновним радом. Био је заиста велики човјек, прави пријатељ и важна личност нашег факултета - истакао је Крстајић.

У било ком сегменту живота, његове колеге и студенти могли су нешто научити од њега, тако бар кажу и са радошћу га се сјећају.

Након Спомен-собе, у холу Електротехничког факултета, 1. јула 2016. године, откривена је биста професора Вељка Вулетића.

Његови студенти, сада већ инжењери електротехнике, сјећају га се као строгог и праведног професора, како кажу човјек је био „раја“, када их није подучавао на настави дружио се са њима изван наставних активности, одлазио je са студентима на ручкове, чашћавао их и слично. Памти се и по томе што је знао колеги професору уситнити крупну новчаницу јер се овај увијек вадио да нема ситно да плати туру. Једне прилике док су сви чекали да отвори међународну Електријаду он је каснио јер је играо стони тенис и заборавио да га чекају.

Вељко Вулетић био је познат и као велики шаховски заљубљеник. Било је ту доста анегдота, али и „ритуала“ које је са својим друштвом проводио у слободно вријеме.

Добар глас се далеко чује, а у нашем случају, глас о професору Вулетићу као „највећем комбинатору“ и заљубљенику игара на срећу, чуо се до Америке.

- Професор Вељко путовао је неке поратне године на мјесец дана у Америку. Једне вечери се појавио и у највећем граду Неваде, свјетској коцкарској пријестоници Лас Вегасу. Касније се причало да су све тамошње коцкарнице те вечери биле затворене. Једноставно су власници дознали да је стигао највећи комбинатор и заљубљеник игара на срећу. Нису се усудили да отворе своје локале да би се заштитили од сигурне своје штете и неминовног губитка - присјећали су се ове анегдоте његови пријатељи.

Велики човјек, Вељко Вулетић, остаће упамћен по овим и још многим другим позитивним стварима којима је обиљежио и оставио трага у нашем Источном Сарајеву, а један чланак је мало да би у њега све стало.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Дарко Ковачевић

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Petar 17.04.2024. 10:05
  Moj veliki profesore. Volio bih čuti tvoj komentar na to da neki novinar samo radi "re-post" članka svake godine ne čitajući i ne mijenjajući ništa. Pa tako u aprilu 2024. da će spomen soba u čast vašeg imena biti otvorena 2022. Sigurno bi imao neku duhovitu.
 • Generic placeholder image
  Romanija42 18.04.2023. 13:46
  Svaka čast profesoru, to su bili profesori. Nažalost sve je manje takvih ljudi i profesora. Sad su došli do profesora koji samo imaju to zvanje. I ne znam što brišete komentare i neobjavljujete na tekst koji se tiče Pravnog fakulteta i dekana profesora Markovića. Jadno da se i njemu dodvoravate, komunističkom profesoru.
 • Generic placeholder image
  Бајо 18.04.2023. 09:55
  Старији студенти се вјероватно сјећају урбане легенде о проф.Вулетићу.Дошли на испит,а њега нема.Дође један из кафане код ЕТФ-а и рече: "Залуд сте дошли,ја га видио на ТВ-у, сједи на трибинама у Вимблдону"!
 • Generic placeholder image
  Nada 01.01.2022. 22:34
  Znao je profesor Veljko odvesti sudente koji polože ispit i na ručak, našaliti se s njima. Strog, ali pravičan, veliki čovjek je bio.
 • Generic placeholder image
  Bojana 31.12.2021. 17:03
  On je bio jedan najbolji covjek, moj striko Veljko kojeg smo svi mnogo voljeli.

  Kada je dosao u Toronto, imao je cast da mu dodju studenti gdje smo mu priredili veceru/slavlje i iznenadjenje.

  Igrao je samnom tenis, zadavao matematicke zadatke i uvjek jako volio.

  Nedostajes nam svima striko, volimo te!
 • Generic placeholder image
  Dragan 28.12.2021. 13:56
  Samo da vas malo dopunim.prof.Vuletić je na početku rata bio u rovovima vojske Republike Srpske, sa svojim narodom. Neko se tada dosjetio da bi trebalo zaštititi profesora jer je bio jedini sa tim kvalifikacijama. Pozvali ga uz zahtjev da pokrene rad Elektrotehničkog fakulteta.Pristao je profesor , teška srca je nije htio da ostavi svoje drugove a on da se povuče u pozadinu kako je tada govorio. Pokrenuo je fakultet u vrijeme kada je bilo najteže i napravio čudo, 500 metara od prve linije odbrane profesor je školovao i obrazovao buduće inžinjere elektrotehnike za budućnost. Bio je ljudina i pošten čovjek kao što su svi Vuletići koje poznajem. Hvala ti profesore za sve što si učinio za srpski narod naše Republike Srpske, bila mi je čast i zadovoljstvo poznavati te i igrati sa tobom stonog tenisa.Vječna ti Slava i Hvala.
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО) ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО)
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Операција ''Лукавац 93'' - Трново, Бјелашница и Игман
  8h 42m
  4
 • Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
  21h 37m
  11
 • Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)
  8h 44m
  2
 • Сукоб навијача у центру Сарајева
  21h 41m
  3
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  5h 6m
  0