Violina je, sudbinski ili ne, izabrala mene

17.12.2020. 12:20
1
IZVOR: Katera

Benjamin Ribić je dvadesetogodišnji violinista i kompozitor, student druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i već sada iza sebe ima bogatu biografiju. Kao kompozitor je ostvario saradnju sa južnoameričkom izdavačkom kućom „Edition Testore“ iz Ekvadora, koja radi na publikaciji svih njegovih kompozicija u digitalnim i printanim formatima.

U oktobru 2020. godine, osnovao je Ansambl za savremeni zvuk, koji sačinjavaju studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Rad Ansambla zasniva se na promovisanju njegove muzike, te muzike savremenih kompozitora, sa najvećim fokusom na kompozitore minimalističkog pravca.

Kada ste počeli da svirate violinu i zašto ste upravo izabrali taj instrument?

Benjamin Ribić: Kada vratim sjećanje u te dane kada sam tek otkrio moć muzike i uopšte violinu kao instrument, siguran sam da je violina ustvari, sudbinski ili ne, izabrala mene. Sjećam se da sam nagovorio mamu da me odvede na upis u Osnovnu muzičku školu sa željom da sviram klarinet jer sam imao prijatelja koji je svirao taj instrument i on mi ga je i predstavio, međutim, baš te godine je taj Odsjek u Osnovnoj muzičkoj školi bio ugašen, pa sam mogao da biram od nekoliko ponuđenih instrumenata među kojima je bila i violina. Moja pokojna baka je imala želju da neko od njenih unuka svira violinu, pa sam eto, iz ogromne ljubavi prema njoj, odabrao baš taj instrument. Kad sam uzeo prvi put violinu u ruke, to je bilo to, sudbina se poigrala i poredala karte i sad vidim ,nakon toliko godina, izgleda u moju korist. Danas mi je taj instrument, kao što sam već rekao, život i stil života.

Slika

Foto: privatna arhiva

Kada ste shvatili da želite da posvetite svoj život muzici i da se time bavite profesionalno u budućnosti?

Benjamin Ribić: Shvatio sam da će violina postati moj život onog trenutka kad sam je prvi put uzeo u ruke, koliko god to zvučalo suludo. Imao sam osjećaj kao da se znamo od prije, iz nekog prošlog života, ostao sam fasciniran njenom građom, zvukom i njegovim nastankom. Potpuno me okupirala, počeo sam ludački da slušam stare snimke i proučavam violinizam, najpoznatije izvođače prošlog vijeka, a sjećam se da je prvi snimak koji sam čuo bio Paganinijev Kapris 24, u izvedbi Jaša Hajfeca, u aranžmanu za violinu i klavir. Nakon toga sam počeo, neću reći maštati, već raditi na tome da jednog dana mogu tako da sviram i dostignem određen nivo virtuoznosti i umjetničkog izraza. To ludilo nije prestalo ni do danas..

Zašto ste odabrali studije na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu i koliko ste zadovoljni stečenim znanjem?

Benjamin Ribić: Što se tiče mojih studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i tu je sudbina bacila svoje karte, opet na moju korist. Profesorski kadar je sjajan, nevjerovatni umjetnici rade na toj Ustanovi i čast mi je učiti od takvih ljudi. Posebna stvar je što imam priliku studirati violinu kod profesora Jovana Bogosavljevića, svjetskog umjetnika i vanserijskog violiniste. On je bio jedan od glavnih  ‘‘heroja‘‘  u svijetu violinizma dok sam bio srednjoškolac, imao sam priliku da ga čujem na koncertu kao srednjoškolac, i bio je jedan od mojih najvećih uzora, a i danas je. Razumije sve moje ideje za koje sam mislio da ih niko ne razumije i da samo ja tako doživljavam i čujem u svojoj glavi. Najveća mi je podrška, naravno, pored moje porodice i nakon završenog časa violine, jedan od najboljih prijatelja.

Koliko nastupa i takmičenja imate do sada iza sebe i koje nastupe smatrate najvažnijim za svoj dosadašnji umjetnički i stvaralački rad?

Benjamin Ribić: Trudim se da koncertiram koliko je to moguće shodno mojim obavezama sa fakultetom i kompozitorskim radom. Ove godine sam imao planiranu turneju sa vrhunskim pijanistom i kolegom Nikolom Radićem iz Srbije, međutim, pandemija korona virusa je uzela maha, tako da smo uspjeli da realizujemo samo jedan koncert prije nego što je koncertna sezona doživjela potpuni krah. Svi koncerti i u svijetu su otkazani za sljedeću sezonu, tako da smo odlučili sačekati bolja vremena što se tiče koncerata, kako ne bismo izlagali riziku ni sebe ni ostale. Svi dogovoreni koncerti su nam pomjereni za 2021. godinu. Nadam se da će se sve uspjeti realizovati, shodno situaciji sa virusom.

Što se tiče muzičkih takmičenja, svi koji me poznaju, znaju moj stav o tome i nisam jedan od onih koji podržavaju tu, za mene, "tamnu" stranu muzike. Za mene je to veoma diskutabilna tema, uz dužno poštovanje prema svim mojim kolegama koji smatraju da se na taj način grade u umjetničkom smislu. Muzika je za mene nešto više od toga. Muzika nastaje u trenutku, a taj trenutak se nekad desi, a nekad ne, veoma spontano i prirodno. Ja sam odlučio da idem težim putem i očuvam taj esnaf i umjetnički pojam i izražaj u muzici. Muzika mi je važnija od ega!

Slika

Foto: privatna arhiva

Koliko je važno to što ste uspjeli ostvariti saradnju južnoameričkom izdavačkom kućom i u čemu će se ogledati vaša buduća saradnja?

Benjamin Ribić: Moja saradnja sa izdavačkom kućom  "Edition Testore" je počela u septembru 2020. godine. Iako sam tek na početku izvođačke karijere, redovno nižem uspjehe i u stvaralačkom smislu. U oktobru sam izbacio moju prvu publikaciju nota "Tri komada za solo violinu" , a moji izdavači su do sad objavili dvije moje kompozicije, te ih učinile dostupnim širom svijeta.

"Edition Testore" je mala izdavačka kuća osnovana prije svega par mjeseci, sa sjedištem u Kvitu, Ekvador. Sjajan tim ljudi koji se bore za umjetnike koje zastupaju. Prave sjajna notna izdanja, imaju i svoj menadžment i konstantno rade na promociji kompozitora koje zastupaju. U Ekvadoru sam trebao ovaj mjesec imati svjetsku premijeru kompozicije "Threnody ; For Melisa", ali zbog virusa, to se pomjera za sljedeću godinu. Pored toga, ista kompozicija u orkestriranoj varijanti bi trebala doživjeti premijeru krajem sljedeće godine od strane Nacionalnog simfonijskog orkestra Ekvadora. To bi trebao biti moj najveći uspjeh do sada,predano radim na tome.

Možete li nam predstaviti misiju i rad Ansambla za savremeni zvuk i koliko će on, po Vama, biti važan svim studentima koji mu se priključe?

Benjamin Ribić: Ansambl za Savremeni zvuk "Sequenza" je tim mladih i veoma ambicioznih ljudi, koji sam osnovao u oktobru ove godine, a sačinjavaju ga moje kolege i studenti Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. To su mi sve jako dragi ljudi, a glavni fokus Ansambla je promocija moje muzike, te muzike minimalističkog pravca i najvećih kompozitora tog smjera u svijetu. I sa njima sam trebao da imam premijerni koncert ovaj mjesec, međutim, koronavirus je opet uradio svoje, tako da smo to ostavili, takođe, za sljedeću godinu. Kroz Ansambl planiram promovisati savremenu umjetničku muziku i pokazati njenu drugu stranu, za koju nažalost, jako malo muzičara, pogotovo kod nas, i zna.

Kakvi su Vaši planovi za bližu budućnost i da li Vas očekuju već planirani nastupi?

Benjamin Ribić: Trenutno radim na snimanju mog prvog nosača zvuka pod nazivom "Confession" , koji bi javnosti trebao biti predstavljen krajem 2021. godine. Na njemu će se naći 10 mojih kompozicija, te mi je to trenutno i najveći projekat i prioritet. Takođe, radim i na osnivanju 1. Internacionalnog festivala gudača  Mondo Degli Archi Fest“, koji je bio planiran za april 2021. godine, međutim, zbog bezbjednosti i pandemije, pomjerili smo ga za avgust 2021. godine.

Festival će se održati u Istočnom Sarajevu, u saradnji Kulturnog centra Istočno Sarajevo te Internacionalnog kolegijuma umetnika  “Strad“  iz Niša. Festival će okupiti sjajne pedagoge i renomirane umjetnike kao i predavače, te će mladi gudači iz regiona imati priliku da se usavršavaju i "bruse" zanat, razmjene iskustva sa ostalim kolegama i uče od majstora. Neprestano radim na novim djelima, sljedeće godine me očekuje dosta premijera, a i nastavak koncertne turneje koju sam započeo ove godine, međutim, obustavio zbog koronavirusa.

Takođe, za sljedeću godinu je planiran i moj prvi autorski koncert, na kojem ću predstaviti dosadašnji opus. Jedna od važnijih stvari je i premijera moje kompozicije Ispovijed za klavir, koja je trebala da se održi na ovogodišnjoj manifestaciji Dani Vojina Komadine na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, međutim, kako je sve teklo online, odlučili smo da sačekamo da to uradimo uživo. Čast mi je najaviti da će premijeru dati izuzetan pijanista i profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, Bartolomej Stanković. Istu kompoziciju je profesor Stanković uvrstio i u finalni CD njegove trilogije "Balkan Madness", tri kompakt diska da djelima za bosanskohercegovačkih kompozitora,objavljenih od strane "Nota Bene Records" u Zagrebu, a ja sam uvršten u cijeli projekat kao najmlađi kompozitor, sa svim našim največim imenima na polju savremene umjetničke muzike, i to mi je zaista ogromna čast.

Radujem se novoj 2021. godini, nadam se da će biti još uspješnija od ove godine i da će se napokon smiriti situacija sa korona virusom, a svim mladima bih poručio da ne gube vjeru u sebe, da čuvaj prave vrijednosti muzike kao umjetnosti, i da se bore za svoje snove!

Biografija:

Violinista i kompozitor, student druge godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Benjanim Ribić rođen je 2000. godine u Travniku. Violinu počinje učiti u osnosvnoj muzičkoj školi u Travniku, nakon koje, po završetku, upisuje Srednju muzičku školu u Zenici, smjer violina. U toku srednjoškolskog obrazovanja imao je dosta zapaženih nastupa kao solista i član sa Kamerno-simfonijskim orkestrom Zenica i Kamernim orkestrom Srednje muzičke škole Zenica. Sa 14 godina je nastupao u Gewandhaus dvorani u Lajpcigu, Njemačka.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    mira 25.12.2020. 09:21
    Sve čestitke ovom vrijednom studentu i mnogo uspjeha u daljem radu.
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    6h 31m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    22h 1m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    21h 15m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    21h 32m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    9h 2m
    0