Višković: Put Foča - Gacko od izuzetnog značaja

13.06.2021. 13:35
0
IZVOR: nezavisne.com

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Višković je naveo da očekuje na jesen početak radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

On je podsjetio da je Vlada potpisala koncesioni ugovor prije dvije, tri godine, ali se kasnilo u dinamici zbog pandemije virusa korona, navodeći da je Vlada dobila uvjeravanje kineskog partnera da će u oktobru početi izgradnja ovog auto-puta.

Višković je naglasio da su u toku radovi na izgradnji auto-puta Beograd-Banjaluka, mosta na Savi, auto-puta Banjaluka-Gradiška....

-Kada je riječ o izgradnji puta Foča-Šćepan Polje, on se mora nanovo graditi. Put će biti izmješten i za to već postoji projekat koji je donirala EBRD kao pomoć za Republiku Srpsku uz posredstvo EU. To je investiciji od oko 75 miliona evra. Mi smo taj projekat kandidovali kao zajednički jer je od značaja za BiH i prihvaćen je. Sada očekujemo da se završe sve procedure, da uđemo u poziciju da obezbijedimo ta sredstva od EBRD kao finansijera i da idemo na raspisivanje tendera i izbor izvođača radova- pojasnio je Višković.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku veoma važan i put od Broda na Drini prema Šćepan Polju.

-Na taj način želimo da tim putnim pravcem riješimo i Hercegovinu, jer planiramo da radimo novi put od Tjentišta, kanjonom Sutjeske do Drine i most preko Drine koji bi se spojio na put Brod na Drini - Šćepan Polje kako bi izbjegli kritični dio puta od Tjentišta prema Brodu na Drini. Ta dionica je, bez obzira na naše investicije i rehabilitaciju, veoma nesigurna zbog nestabilnog tla i često se dešava da teren klizi i za par mjeseci nakon što se uradi ponovo tone, puca i nastaju problemi- istakao je Višković.

On je rekao da je donesena odluka da se gradnjom te nove dionice koja bi se povezala na put Brod na Drini-Šćepan Polje na kvalitetan način riješi i putna kominukacija od Foče prema Gacku i dalje prema Hercegovini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 41m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 32m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 19m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 45m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 27m
    0