Vlačić: Načelnik opštine ne smije biti partijski poslušnik

13.11.2020. 14:21
2
IZVOR: INFORMATIVNI PORTAL SLAVIJA

U intervjuu za Slaviju kandidat SDS-a za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Dragan Vlačić kaže da je opština Istočno Novo Sarajevo prezadužena, da je, kako ocjenjuje, rasipnički rasprodato zemljište koje je bilo jedan od najznačajnijih resursa ove lokalne zajednice, te da dosadašnja vlast izgradnju zgrada u nekoliko ulica pokušava da prikaže kao svoj uspjeh, iako su ti stanovi plaćeni novcem građana. Tvrdi da je na tome profitirao građevinski lobi.

Govorio je o svom programu rada, a građanima Istočnog Novog Sarajeva, ukoliko mu daju povjerenje, obećao je oporavak privrede i nova radna mjesta. 

Gospodine Vlačiću, hvala Vam što govorite za Slaviju. Koji su razlozi za Vašu kandidaturu i koje osobine, da bi bio ocijenjen kao uspješan, treba da ima jedan načelnik opštine?

Kandidaturu sam prihvatio u trenutku kada su mnogi mislili da su šanse za pozitivne promjene u opštini Istočno Novo Sarajevo minimalne. I tada sam vjerovao, a danas još više vjerujem i vidim da građani Istočnog Novog Sarajeva prepoznaju potrebu za promjenama u našoj opštini. Čast mi je što su moje kolege i prijatelji prepoznali mene kao nekoga ko svojim zalaganjem, poštenim radom i trudom može da učini našu opštinu boljim mjestom za život i odrastanje naše djece. Na ovim izborima svi zajedno odlučujemo da se čovjek i porodica vrate na prvo mjesto. Vjerujem da bilo kojom lokalnom zajednicom treba da upravlja pošten, sposoban, porodičan čovjek, koji se dokazao svojim djelima. Taj čovjek treba da ima „svoje ja“, da bi mogao donositi odluke u korist lokalne zajednice i da bi se mogao suprotstaviti svim uticajima kojima može biti izložen. Ni u kom slučaju ne smije biti blijedi poslušnik režima, odnosno partije čiji je član.

Slika

Urbani dio opštine Istočno Novo Sarajevo važi za najljepši dio grada Istočno Sarajevo. Vi tvrdite da se iza lijepih zgrada i ulica krije manipulacija vlasti i prezaduženost opštine?

 Možda uži centar opštine izgleda lijepo, ali stanje u opštini je daleko od dobrog. Koristeći narodnu izreku, može se reći da se sadašnja vlast pokušava „okititi tuđim perjem“ i u fokus staviti izgradnju zgrada u par ulica užeg centra, ali činjenica je da su naši sugrađani svojim novcem plaćali te iste stanove, a građevinski lobi se bogatio na njima. Opštinska zemlja je prodavana po početnoj cijeni, iako je realna bila mnogo veća. Brojni su primjeri da je opštinska uprava odlučivala u korist građevinskog lobija, a ne u korist naših sugrađana i naše lokalne zajednice. Stambeni objekti su pravljeni na parkinzima, ulice su pretvarane u parkirališta, park se želi uništiti, obdanište se potkopava, a sve da bi se dobio novi komad zemlje za gradnju. Ostali smo bez podzemnih garaža, koje su neisplative za građevinare, mada bi se automobili naših sugrađana na taj način mnogo bolje čuvali u odnosu na parkinge na otvorenom. Opština je prezadužena, opštinska preduzeća takođe. Većini tih preduzeća je i sam opstanak doveden u pitanje, a samim tim i brojna radna mjesta i stabilnost porodica čiji su članovi zaposleni u njima. Opština funkcioniše na osnovu budžeta, a budžet se dosad punio uglavnom od prodaje zemljišta. Zbog rasipničkog vođenja opštine u proteklih osam godina, nedavno smo svi bili svjedoci da je Poreska uprava zbog dugovanja blokirala opštinske račune. Ukratko, glavni resurs opštine je neplanski potrošen, nije se vodilo računa o planskom razvoju privrede na našoj opštini i ako ova vlast na čelu sa SNSD-om nastavi da rasipnički upravlja opštinom i poslije 15. novembra, naši građani će vjerovatno ubrzo osjetiti brojne probleme. Neminovno je poskupljenje usluga: računi za utrošenu vodu, računi za usluge komunalnog preduzeća, toplane, te druge administrativne usluge. Zato, 15. novembra svi mi zajedno odlučujemo da je dosta rasipništva, da nam je potrebna privreda i radna mjesta za naše sugrađane.

Šta možete izdvojiti kao najznačajnije iz Vašeg programa rada?

Program rada je jasan i baziran je na osnovu savremenih međunarodnih akata iz oblasti upravljanja lokalnim zajednicama. U prvom planu je porodica kao osnovna ćelija društva, a Program je baziran na četiri stuba, koji čine:

– održiv ekonomski razvoj,

– društveni razvoj lokalne zajednice,

– očuvanje prirodnih resursa i životne sredine

– efikasna javna uprava.

Dio održivog ekonomskog razvoja obuhvata skup aktivnosti usmjerenih ka privlačenju novih privrednika, brizi o postojećima i ravnomjernom razvoju opštine. Neke od aktivnosti su: umanjenje taksi i naknada privrednicima koji grade objekte u poslovnoj zoni, organizovanje prekvalifikacija radnika u skladu s potrebama privrednika, uređenje infrastrukture kako bi se zadržali postojeći i privukli novi privrednici, transparentno i nestranačko dodjeljivanje podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, ukrupnjavanje proizvodnje, izgradnja poslovne poljoprivredne zone s komorom za hlađenje i drugo. Posebno smo isticali projekte podrške malim preduzetnicima, kao što su poslovni inkubatori s razvojnim timom koji bi pomagao novim preduzetnicima da opstanu i razviju svoje poslovanje tokom kritične prve godine poslovanja, te subvencije na kamate za kredite. 

Šta nam možete reći o planu društvenog razvoja lokalne zajednice?

Da bih objasnio sve projekte ove grane Programa rada trebalo bi mi mnogo više vremena, ali u najkraćem, a na osnovu razgovora s našim sugrađanima, izdvojiću aktivnosti s ciljem povećanja broja timova porodične medicine, organizovanje dvadesetčetvoročasovnog  rada dežurne apoteke, izgradnju objekta nove osnovne škole, sufinansiranje vrtića, izgradnju fiskulturne sale za potrebe srednjoškolaca, izgradnju multifunkcionalnog sportsko-rekreativnog centra u „Čiči“, uređenje jezera pored Dečanske ulice, formiranje udruženja VRS i Centra za zdravo starenje, povećanje broja legalizovanih objekata, pomoć zajednicama etažnih vlasnika, intenziviranje brige o zaštiti stećaka, ćirilice i drugog kulturno-istorijskog blaga, povećanje izdvajanja za stipendije đacima i studentima, sufinansiranje volontera i pripravnika, kao i mladih ljekara na specijalizaciji. Posebno smo naglašavali projekat „Biram kuću za život“, koji podrazumijeva skup olakšica namijenjenih mladim bračnim parovima koji se odluče za život u kući, a sve na osnovu brojnih prednosti koji nosi u odnosnu na življenje u stanu. 

Slika

Često pominjete očuvanje prirodnih resursa i životne sredine. 

 Iskustva iz zemalja Evropske unije govore nam da su njeni najbogatiji regioni oni koji se brinu o prirodnim resursima i zaštiti životne sredine. Naša opština je bogata prirodnim resursima, a jedan od najznačajnih jesu izvorišta pitke vode. Domaćinsko upravljanje resursima omogućiće nam stabilan razvoj opštine. Planirane aktivnosti ove grane Programa rada su: donošenje strateškog dokumenta o zaštiti flore, faune, voda, tla, energetskih i mineralnih resursa, izgradnja kolektora otpadnih i oborinskih voda Tilava – Toplik, te Ivanići-RAOP, povećanje pokrivenosti uslugama odvoza čvrstog otpada, smanjenje broja divljih deponija, sufinansiranje rada udruženja koja vrše edukaciju djece o klimatskim promjenama, isticanje važnosti očuvanja prirodnih resursa i rad na razvoju građanske kulture. 

Na čemu zasnivate reformu lokalne samouprave?

Planom su predviđene aktivnosti na depolitizaciji opštinske uprave, povećanju transparentnosti rada, te optimizaciji radnih procesa u sprezi s digitalizacijom poslovanja. Razvoj i napredak opštine direktno je povezan s procesom depolitizacije opštinske uprave. U trenutnoj političkoj situaciji, opštinsku upravu bira i kontroliše skupštinska većina. Ta ista skupštinska većina, prije svega, ima za cilj napredak političkih stanaka od koje je i formirana, dok su interesi građana u drugom planu. Kako bi se navedeno izbjeglo, potrebno je pokrenuti proces depolitizacije opštinske uprave, gdje će poslove obavljati sposobni, a ne podobni radnici. Prvi korak u depolitizaciji opštinske uprave jeste imenovanje načelnika odjeljenja na osnovu konkursa, a ne stranačke pripadnosti. Sljedeći korak je povećanje transparentnosti rada uprave koji se postiže kroz niz aktivnosti, kao što su: objavljivanje svih ugovora koje opštinska uprava potpisuje, objavljivanje svih računa većih od 500 KM, organizovanje javnih rasprava, formiranje savjetodavnih (volonterskih) timova sastavljenih od stručnjaka iz odgovarajuće oblasti i drugo. Plan nam je da što više uključujemo naše sugrađane u javne rasprave, donošenje strategija, budžeta, programa, planova, a oglase za sve navedeno planiramo rapisivati u svim pristupačnim medijima. Cilj druge grupe aktivnosti je pružanje bržih, jednostavnijih i kvalitetnijih usluga za naše sugrađane, te ostvarivanje dvosmjerne komunikacije kroz projekat digitalne transformacije poslovanja.

Koja je Vaša poruka građanima Istočnog Novog Sarajeva?

Naši građani svakodnevno su izloženi različitim pritiscima i pokušajima manipulacija. Nedavno sam saznao da su se pojavile priče da ću, kad postanem načelnik,  otpustiti značajan broj radnika iz javnih preduzeća. Treba da znate da su to neistine. Porodica je za mene svetinja i zajedno ćemo da sačuvamo svako radno mjesto, jer smo time sačuvali stabilnost porodica. Naravno, realizacijom Programa rada otvaraće se i nova radna mjesta i poboljšati privreda u našoj opštini. Gledajući svoje troje djece kako odrastaju, vjerujem da svako od nas, zbog budućnosti svojih najbližih, ima želju da se moralne vrijednosti vrate na mjesto kojem i pripadaju. Ovi izbori nisu borba stranaka, niti borba pozicije i opozicije. Petnaestog dana novembra borimo se za LjUDSKO DOSTOJANSTVO! Savladajmo strah, krenimo naprijed i neka naša djela govore o nama!

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    danka 14.11.2020. 20:07
    iskreno se nadamo da će građani birati radne i ćestite
    srećno
  • Generic placeholder image
    Sinisa. Z. 13.11.2020. 16:37
    Posten, domacin, pametan, skolovan, porodican pa zar treba jos nesto da bi mu vjerovali. Do pobjede.
Povezane vijesti
Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO) Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    21h 32m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    6h 8m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    5h 24m
    0
  • Danas Markovdan
    9h 50m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    4h 4m
    0