Vlada RS usvojila informaciju o besplatnim udžbenicima za osnovce

26.06.2020. 14:32
0
IZVOR: nezavisne.com

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na sjednici Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2020/2021. godinu, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da obezbijedi besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike koji su treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece (učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola), za što su budžetom za 2020. godinu i planirana sredstva.

Prema trenutnim podacima, za školsku 2020/2021. godinu trebalo bi obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i oko 9.450 učenika drugog razreda osnovnih škola, dok je ukupno 10.275 učenika koji su treće ili naredno dijete po redu rođenja iz porodica sa troje i više djece (učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola).

Takođe, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i za školsku  2020/2021. Godinu će obezbijediti udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za djecu od trećeg do devetog razreda.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o pripremi projekta "Kamp rehabilitacije za djecu sa specifičnim oboljenjima - 2020", te zadužila JU Javni fond za dječju zaštitu da aktivnosti vezane za realizaciju projekta u 2020. godini provede u skladu sa zakonskim propisima i predviđenom dinamikom.

Takođe je usvojena Informacija o projektu "Socijalizacija đece Republike Srpske - 2020", te donesena zaključak kojim se otkazuje realizacija ovog projekta u 2020. godini zbog pandemije virusa korona. Vlada je zadužila JU Javni fond za dječiju zaštitu da već nastale ugovorne obaveze kroz aneks ugovora preusmjeri na realizaciju ovog projekta u 2021. godini, a u skladu s postojećim okvirnim sporazumima.

Vlada RS utvrdila je i Nacrt strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2020-2024. godina).

Strategija predstavlja nastavak strateškog pristupa rješavanju problema nasilja u porodici, koji je počet izradom i primjenom Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj do 2013. godine, te Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2014–2019. godina).

Vlada se na sjednici upoznala s Analizom uticaja aktivnosti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske a.d. Banjaluka na privrednu strukturu Republike Srpske, sa stanjem na dan 31.12.2019. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 9m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    9h 33m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    7h 48m
    11
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 7m
    2
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    9h 27m
    0