Vlada RS zakonom reguliše visinu bankarskih naknada

14.10.2021. 13:50
0
IZVOR: srpskainfo

Vlada RS danas je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu kojim se po prvi put definiše koliko banke mogu da naplaćuju usluge klijentima.

Jednu od osnovnih novina u pružanju i korišćenju usluga platnog prometa za učesnike – fizička lica predstavljaju i odredbe ovog zakona o platnom računu sa osnovnim uslugama (osnovni platni račun). Osnovni platni račun predstavlja platni račun koji nudi osnovne platne usluge i koristi za izvršavanje platnih transakcija u konvertibilnim markama (obuhvata minimalne platne usluge). Zakonom je predviđeno da ovlašćene organizacije pružaju usluge vezano za osnovni platni račun besplatno ili uz razumnu naknadu koja ne može biti veća od 0,15 odsto prosječne neto plate – navodi se u saopštenju Vlade RS.

To znači da maksimalna naknada za osnovni platni račun moći da bude 1,54 KM, ako se uzme u obzir posljednja prosječna plata. U praksi to znači i da će svaka banka morati da smanji naknade jer je trenutno najniža u jednoj komercijalnoj banci 1,80 KM, na mjesečnom nivou.

Naknade koje banke naplaćuju građanima su generalno visoke i cijene su “tržišne i uslovljenje makroekonomskim uslovima u poslovanju”.

Cilj izmjena i dopuna Zakona su: utvrđivanje dodatnih standarda transparentnosti pružanja usluga platnog prometa, veće finansijske inkluzije fizičkih lica putem instituta osnovnog platnog računa, te otklanjanja nedostataka važećih normi zakona, uočenih njegovom primjenom.

Zakon propisuje način, sadržaj i oblik informativnog dokumenta o naknadama, koji će obuhvatiti najčešće korišćene platne usluge u Republici Srpskoj. Poboljšanjem transparentnosti i uporedivosti naknada, fizičkim licima će biti omogućeno bolje razumijevanje naknada vezanih za platni račun.

Takođe, uvodi se standardizacija pojmova platnih usluga, kao i obaveza njihovog korišćenja, od ovlašćene organizacije, čime bi se fizičkom licu dodatno olakšalo upoređivanje ponuda pojedinih ovlašćenih organizacija.

Predloženim zakonom, se uspostavljaju registri sefova fizičkih i pravnih lica, kao elektronske baze podataka o ovim bankarskim uslugama. Uspostavljanje i vođenje zakonom bi bilo povjereno Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka.

Takođe, s obzirom na ranije iskazanu opredijeljenost i potrebu zaštite povjerilaca u postupcima prinudnog namirenja njihovih potraživanja od dužnika, predložene korekcije uočenih nedostataka važećih odredaba Zakona o unutrašnjem platnom prometu trebalo bi da otklone smetnje efikasnoj naplati potraživanja od dužnika fizičkih lica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina
Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
Počela isplata penzija Počela isplata penzija
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  22h 39m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  4h 36m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  10h 50m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  6h 6m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  8h 56m
  0