Vladika Joanikije: Čuvajmo jedni druge, poštujmo medicinu

01.05.2021. 14:28
0
IZVOR: Politika.rs

Vaskrsenje Hristovo oslobađa od svih strahova, pa i onog najvećeg, iskonskog, straha od smrti, koji je u naše dane usporio i paralisao svijet, poručio je danas u Vaskršnjoj poslanici administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije.

Vladika zahumsko-nikšićki je pozvao vjernike da ne klonu duhom i da polože nadu u Boga.

- Čuvajmo jedni druge, poštujmo medicinu kao što je poštovao i Sveti Sava prvi Arhiepiskop srpski o čemu postoje opširna svjedočanstva u njegovim spisima. Uznesimo svoje usrdne molitve vaskrslom Gospodu za sve obolele, za heroje našeg vremena - ljekare i medicinsko osoblje i za sve one koji njeguju i hrabre bolesnike -  poručio je vladika Joanikije.

Vladika je pozvao vjerni narod da se ujedini u veri, dobru i ljubavi da bismo, kako kaže, mogli radosno da uskliknemo: Hristos voskrese...

U saopštenju Mitropolije dostavljenom Tanjugu, vladika uči da je Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vjere.

Dogodio se, kaže, u istoriji, ali svojim značenjem nadilazi istoriju i sve što se u njoj zbivalo.

- Svjetlost Hristovog Vaskrsenja obasjala je sve ljudske golgote i put svima koji stradaju, trpe...„, poručio je vladika.

Joanikije se u Vaskršnjoj poslanici prisjetio mitropolita Amfilohija, jednog od, kako je rekao, svjedoka vaskrsenja u našem vremenu.

Mitropolit je, kaže vladika Joanikije, podsticao ljude da se takmiče u dobru čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

- Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno.... -  poručio je.

Vladika Joanikije je podsjetio i na prošlogodišnje nezaboravne litije za odbranu vjere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja, prenosi Tanjug.

- Prevazilaženje ranijih podjela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumijevanje su kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cijenu - poručio je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    15h 34m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    17h 53m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    18h 20m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    21h 0m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    13h 41m
    0