Vladika Joanikije i osam sveštenika na slobodi

16.05.2020. 09:05
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika pušteni su iz pritvora.

Pored vladike Joanikija, na slobodu su pušteni sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Vladici Joanikiju i sveštenicima podršku je pružilo nekoliko hiljada građana iz Nikšića i dugih gradova Crne Gore koji su više od 12 časova čekali oslobađanje sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

U Ulici Nikole Tesle, ali samo u dijelu gdje se nalazi zgrada suda i tužilaštva, gdje su građani satima čekali puštanje na slobodu pritvorenih sveštenoslužitelja, nije bilo rasvjete.

Prethodno je osnovni državni tužilac Stevo Šekarić najavio da vladici i sveštenicima neće biti produženo zadržavanje, a da će ostale detalje saopštiti na konferenciji za novinare koja će biti održana danas u 10.00 časovasjutra u deset sati.

Joanikiju i sveštenicima određen je pritvor poslije litije u Nikšiću kojom je obilježen 12. maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon litije, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pozvalo je državno tužilaštvo da najhitnije preduzme zakonske mjere i procesuira organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja u Nikšiću.

Ovo nacionalno tijelo je smatralo da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem.

U nekoliko gradova u Crnoj Gori održani su protesti građana koji su tražili oslobađanje vladike i sveštenika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    19h 15m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    19h 59m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    9h 35m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    13h 39m
    0
  • Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
    19h 43m
    3