Vladika Joanikije: Potvrđena svenarodna ljubav prema Svetom Vasiliju Ostroškom

12.05.2020. 21:54
0
IZVOR: SRNA

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je nikšićku litiju ustanovio sam Sveti Vasilije Ostroški kada je svojim moštima pohodio ovaj grad prije više od 20 godina, dodajući da se narod u Nikšiću sakuplja oko Svetog Vasilija koji ga blagosilja.

- I kada idemo za Svetim Vasilijem u ovu litiju, on nas približava Bogu, sjedinjuje nas sa njim i priziva blagoslov na nas i na naše domove i na ovaj grad - rekao je vladika Joanikije nakon večernjeg bogosluženja u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, nakon čega je ulicama Nikšića krenula litija sa više hiljada vjernika.

On je dodao da se današnji praznik Sveti Vasilije Ostroški ove godine, zbog okolnosti usljed epidemije virusa korona, proslavlja nešto skromnije, ali ipak lijepo i svečano, ističući da ima nešto uzvišeno u toj skromnosti.

- Mi smo ispoštovali sve mjere koje je propisala medicina - rekao je vladika Joanikije i napomenuo da je i sam bio 28 dana u kućnoj izolaciji.

On je podsjetio da je Crkva pozivala narod da poštuje mjere, ali takođe i da pristupa svetinjama, jer je spasenje najvažnije, a onda zdravlje.

- Svaka kuća u Crnoj Gori zna i svjedoči da je Sveti Vasilije najveći vidar - poručio je vladika Joanikije.

On se nada da će iduće godine u mnogo širim razmjerama biti proslavljeno 350 godina od kada narod Vasilija Ostroškog slavi kao svetitelja.

- Naše litije nisu ni inat ni prkos, a naročito danas. Mi danas idemo da pokažemo i potvrdimo svenarodnu ljubav prema Svetom Vasiliju - naglasio je episkop budimljansko-nikšićki.

On je istakao da u litiji nema politike, podjela i stranaka, već samo jedinstveni narod Božiji i da je svako dobrodošao.

Vladika Joanikije je izrazio radost što litiju predvodi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Ostrogu i donosi blagoslov ćivota Svetog Vasilija. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o Siniši i božijem čudu Priča o Siniši i božijem čudu
Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 41m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 46m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 38m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 8m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 52m
    0