Владика Јоаникије: Потврђена свенародна љубав према Светом Василију Острошком

12.05.2020. 21:54
0
ИЗВОР: СРНА

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је никшићку литију установио сам Свети Василије Острошки када је својим моштима походио овај град прије више од 20 година, додајући да се народ у Никшићу сакупља око Светог Василија који га благосиља.

- И када идемо за Светим Василијем у ову литију, он нас приближава Богу, сједињује нас са њим и призива благослов на нас и на наше домове и на овај град - рекао је владика Јоаникије након вечерњег богослужења у Цркви Светог Василија Острошког, након чега је улицама Никшића кренула литија са више хиљада вјерника.

Он је додао да се данашњи празник Свети Василије Острошки ове године, због околности усљед епидемије вируса корона, прославља нешто скромније, али ипак лијепо и свечано, истичући да има нешто узвишено у тој скромности.

- Ми смо испоштовали све мјере које је прописала медицина - рекао је владика Јоаникије и напоменуо да је и сам био 28 дана у кућној изолацији.

Он је подсјетио да је Црква позивала народ да поштује мјере, али такође и да приступа светињама, јер је спасење најважније, а онда здравље.

- Свака кућа у Црној Гори зна и свједочи да је Свети Василије највећи видар - поручио је владика Јоаникије.

Он се нада да ће идуће године у много ширим размјерама бити прослављено 350 година од када народ Василија Острошког слави као светитеља.

- Наше литије нису ни инат ни пркос, а нарочито данас. Ми данас идемо да покажемо и потврдимо свенародну љубав према Светом Василију - нагласио је епископ будимљанско-никшићки.

Он је истакао да у литији нема политике, подјела и странака, већ само јединствени народ Божији и да је свако добродошао.

Владика Јоаникије је изразио радост што литију предводи Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је служио свету архијерејску литургију у Острогу и доноси благослов ћивота Светог Василија. 

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    13h 8m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    9h 5m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    15h 12m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 26m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    11h 24m
    0