Vladika Joanikije: Sinjajevina među srpskim svetinjama

28.10.2020. 09:46
0
IZVOR: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije posjetio je i podržao narod koji je ustao da odbrani svoju blagoslovenu planinu Sinjajevinu, koja je hranila i othranila, sačuvala njihove pretke kroz mnoga pokoljenja.

- Svi smo vezani za ovu goru, smještenu između velikih svetinja, manastira Morače, Dobrilovine, Svetih arhanđela na Tari, manastira Podmalinsko. Sama planina ima još tri svetinje; gore na vrhu je Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i dvije crkve Svetog arhiđakona Stefana - rekao je vladika Joanikije, koji je na praznik Prepodobne mati Paraskeve posjetio mještane na katunima Sinjajevine, koji ovih dana brane planinu od najavljenih vojnih vježbi.

Episkop Joanikije je naglasio da je ovo blagoslovena i sveta gora.

- Ovdje su toponimi Svetog Save, koji nas vezuju za naše duboko predanje, pamćenje i iskustvo. Osim toga, dužni smo pred Bogom i pred ljudima, pred svim zakonima ove države, da branimo čistotu vode, čistotu vazduha, ove trave i životinje, da omogućimo našoj i budućim generacijama da ovdje dolaze, da se ovdje liječe, da ovdje jačaju svoj duh, da razvijaju stočarstvo, da beru ljekovite trave i da nikome ne dozvole da zagadi ovu svetu goru koja toliko znači za Crnu Goru, posebno, za one koji ovdje izdižu i hrane se od ove blagoslovene planine - naveo je vladika Joanikije.

Vladika, koji se riječju podrške obratio na živopisnom lokalitetu Savina voda, gdje je, na ranije izraženu želju naroda, juče obavljeno saborno krštenje, čestitao je krštenje i miropomazanje, ističući da ovaj sveti čin predstavlja poseban događaj u životu svakog hrišćanina, objavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.

- Ovdje smo danas na osveštanoj gori Sinjajevini koja je između starih srpskih svetinja. Po tome se vidi da je i ona u njihovom središtu sveta i blagoslovena gora. Danas smo nabrojali nekoliko toponima, koji su vezani za ime Svetog Save i, evo, na Savinoj vodi, danas, krstismo deset novih hrišćana, od moje generacije, pa do ove djece. Hvala Bogu, oni su sada svi postali djeca Božja bez obzira na godine - naveo je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je poručio da je sveta vjera pravoslavna izvor svakog dobra.

Episkopa Joanikija pozdravio je sabrani narod, koji, već desetak dana danonoćno protestuje protiv najavljenih vojnih aktivnosti na ovoj jedinstvenoj planini koja, osim što pripada biosferi kanjona Tare, predstavlja drugi najveći pašnjak Evrope i pod zaštitom je Uneska od 1977. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    22h 35m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    57m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 2m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    21h 50m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 11m
    0