Vlast definitivno odustala od manje stope PDV-a

12.05.2022. 18:25
0
IZVOR: fena.ba

Dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se uvodi niža stopa za osnovne životne namirnice, definitivno će biti skinuta s dnevnog reda sjednice Doma naroda zakazane za ponedjeljak, zajedno s još devet drugih tačaka, kazala je Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Sjednica ove komisije danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Došla su tri člana i to Majkić, Lidija Bradara (HDZBiH) i Amir Fazlić (SDA). Nisu se pojavili Marina Pandeš (HDZBiH), Denis Bećirović (SDPBiH) i Nikola Špirić (SNSD).

- Pošto se radi o tačkama koje su planirane da budu na sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj za ponedjeljak, 16. maja, svih deset tačaka koje je Komisija danas trebala razmatrati bite skinute sa sjednice Doma naroda - navela je Majkić.

Očigledno je da, mada je sjednica ove komisije odgođena, Majkić nema namjeru sazvati je ponovo do sjednice Doma naroda.

Tako se, osim PDV-a, na dnevnom redu ipak neće naći ni izmjene Zakona o javnim nabavkama, koji je jedan od "evropskih" uslova, kao ni dopune Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se predviđa da je za vrijeme privremenog finansiranja institucija Bosne i Hercegovine, u slučaju kada nema budžeta, dozvoljeno finansiranje izbora.

Komentarišući činjenicu da sjednice parlamentarnih komisija nerijetko budu otkazane zbog nedostatka kvoruma, Majkić je kazala da je sredina maja i da "već počinju polako ljudi da razmišljaju o kampanji i dobro pozicioniranje za naredne izbore im je mnogo važnije nego održavanje određene komisije".

- Ne trpe nikakve sankcije i to im omogućava komotnu poziciju da se ponašaju onako kako im odgovara - kazala je Majkić.

Istovremeno, delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a su juče kroz Ustavnopravnu komisiju onemogućili da Dom naroda u ponedjeljak uopšte razmatra zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, iako je riječ jednom od tri ključna zakona za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Slično su nedavno uradili poslanici te dvije stranke kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra pretežno oblačno sa slabom kišom Sutra pretežno oblačno sa slabom kišom
Građani BiH u potrazi za poslom očekuju platu od 940 evra Građani BiH u potrazi za poslom očekuju platu od 940 evra
Osnovne potrepštine poskupjele 17,4 odsto za godinu Osnovne potrepštine poskupjele 17,4 odsto za godinu
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  10h 7m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  1h 42m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  6h 4m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  8h 12m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  8h 29m
  0