Власт дефинитивно одустала од мање стопе ПДВ-а

12.05.2022. 18:25
0
ИЗВОР: fena.ba

Допуне Закона о порезу на додану вриједност, којим се уводи нижа стопа за основне животне намирнице, дефинитивно ће бити скинута с дневног реда сједнице Дома народа заказане за понедјељак, заједно с још девет других тачака, казала је Душанка Мајкић (СНСД), предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа.

Сједница ове комисије данас није одржана због недостатка кворума. Дошла су три члана и то Мајкић, Лидија Брадара (ХДЗБиХ) и Амир Фазлић (СДА). Нису се појавили Марина Пандеш (ХДЗБиХ), Денис Бећировић (СДПБиХ) и Никола Шпирић (СНСД).

- Пошто се ради о тачкама које су планиране да буду на сједници Дома народа ПСБиХ заказаној за понедјељак, 16. маја, свих десет тачака које је Комисија данас требала разматрати бите скинуте са сједнице Дома народа - навела је Мајкић.

Очигледно је да, мада је сједница ове комисије одгођена, Мајкић нема намјеру сазвати је поново до сједнице Дома народа.

Тако се, осим ПДВ-а, на дневном реду ипак неће наћи ни измјене Закона о јавним набавкама, који је један од "европских" услова, као ни допуне Закона о финансирању институција БиХ којим се предвиђа да је за вријеме привременог финансирања институција Босне и Херцеговине, у случају када нема буџета, дозвољено финансирање избора.

Коментаришући чињеницу да сједнице парламентарних комисија неријетко буду отказане због недостатка кворума, Мајкић је казала да је средина маја и да "већ почињу полако људи да размишљају о кампањи и добро позиционирање за наредне изборе им је много важније него одржавање одређене комисије".

- Не трпе никакве санкције и то им омогућава комотну позицију да се понашају онако како им одговара - казала је Мајкић.

Истовремено, делегати из ХДЗ-а БиХ и СНСД-а су јуче кроз Уставноправну комисију онемогућили да Дом народа у понедјељак уопште разматра закон о спречавању сукоба интереса у институцијама Босне и Херцеговине, иако је ријеч једном од три кључна закона за добијање кандидатског статуса БиХ.

Слично су недавно урадили посланици те двије странке када су у питању измјене Изборног закона БиХ које се односе на побољшање интегритета избора.

Коментари 0
Повезане вијести
Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети
Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству
Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  22h 52m
  8
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 57m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  22h 23m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  19h 41m
  0
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  4h 11m
  0