Власт дефинитивно одустала од мање стопе ПДВ-а

12.05.2022. 18:25
0
ИЗВОР: fena.ba

Допуне Закона о порезу на додану вриједност, којим се уводи нижа стопа за основне животне намирнице, дефинитивно ће бити скинута с дневног реда сједнице Дома народа заказане за понедјељак, заједно с још девет других тачака, казала је Душанка Мајкић (СНСД), предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа.

Сједница ове комисије данас није одржана због недостатка кворума. Дошла су три члана и то Мајкић, Лидија Брадара (ХДЗБиХ) и Амир Фазлић (СДА). Нису се појавили Марина Пандеш (ХДЗБиХ), Денис Бећировић (СДПБиХ) и Никола Шпирић (СНСД).

- Пошто се ради о тачкама које су планиране да буду на сједници Дома народа ПСБиХ заказаној за понедјељак, 16. маја, свих десет тачака које је Комисија данас требала разматрати бите скинуте са сједнице Дома народа - навела је Мајкић.

Очигледно је да, мада је сједница ове комисије одгођена, Мајкић нема намјеру сазвати је поново до сједнице Дома народа.

Тако се, осим ПДВ-а, на дневном реду ипак неће наћи ни измјене Закона о јавним набавкама, који је један од "европских" услова, као ни допуне Закона о финансирању институција БиХ којим се предвиђа да је за вријеме привременог финансирања институција Босне и Херцеговине, у случају када нема буџета, дозвољено финансирање избора.

Коментаришући чињеницу да сједнице парламентарних комисија неријетко буду отказане због недостатка кворума, Мајкић је казала да је средина маја и да "већ почињу полако људи да размишљају о кампањи и добро позиционирање за наредне изборе им је много важније него одржавање одређене комисије".

- Не трпе никакве санкције и то им омогућава комотну позицију да се понашају онако како им одговара - казала је Мајкић.

Истовремено, делегати из ХДЗ-а БиХ и СНСД-а су јуче кроз Уставноправну комисију онемогућили да Дом народа у понедјељак уопште разматра закон о спречавању сукоба интереса у институцијама Босне и Херцеговине, иако је ријеч једном од три кључна закона за добијање кандидатског статуса БиХ.

Слично су недавно урадили посланици те двије странке када су у питању измјене Изборног закона БиХ које се односе на побољшање интегритета избора.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града" Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
Чека нас егзодус младих: Какве све погодности нашим људима нуде европске земље Чека нас егзодус младих: Какве све погодности нашим људима нуде европске земље
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  8h 45m
  0
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  14h 30m
  7
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  14h 40m
  1
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  17h 53m
  2
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  18h 36m
  1