Vozili su ga Tihi i Prle u Otpisanima: A onda je ovaj kultni oldtajmer Paja „vratio u život“

21.09.2020. 09:41
0
IZVOR: mondo.rs

Dragan Spasić – Paja (55) iz Topole u Srbiji čini čuda, ipak, u varošici podno Oplenca, „opel olimpia “ dobija nov život i jedino ovdje možete vidjeti oca sa dva sina kako od starog automobila pravi novi.

- Gdje god sam nalazio stari automobil ja sam ga dovozio kući i restauirao, nije mi bilo teško da odem na drugi kraj Srbije samo da spasim naše nacionalno blago. Prvu opel olimpiju sam uzeo u Plaskovcu, bila je do pola zatrpana u đubretu, cijeli dan smo riljali i otkopavali da dođemo do nje. Drugu sam izvukao iz šume, bila je obrasla drvećem i rastinjem, dvije godine sam sjekao drva da bi došao do auta, jedva smo iskrčili, ali ništa mi nije bilo teško. To je strast, ljubav, nisam žalio novac da platim i da je dovezem kući, a onda slede godine rada i sređivanja kako bi joj vratio autentičan izgled - priča za RINU Dragan Spasić – Paja (55) iz Topole.

Opel adam olimpija koju trenutno restauirira je 1938. godište, posljednji put je registrovana 1976. godine.

- Njen vlasnik je imao želju da je reparira međutim, nije imao novca za to. Kada sam je rasturio iznenadilo me je koliko je unutra bila u dobrom stanju, poslije toliko godina. Motor odličan, sve ima autentično, ništa na njemu nije prepravljano - kaže Paja i dodaje:

- Često prođu godine dok auto sredim, bez originalnog šrafa neću da ga namjestim i zato taj posao traje godinama, jer želim da bude kao što je bilo nekada. Svaki dinar se ulaže u ovo i jako je skup hobi, ali kad se voli onda se ne gleda računica. Najviše volim opel olimpiju i za sedam godina koliko se bavim ovim poslom dobro sam izučio svaki njen dio - .

On je istako da se ovako sređen automobil može se registrovati po tzv. histori modelu, a kupci su najčešće bogatija klijentela.

Paja je do sada od ovog hobija imao berićet, ipak, kako kaže žali što su automobili iz Srbije uglavnom završili u inostranstvu.

Cijena ovakvog automobila može dostići čak 30.000 evra.

- Imao sam mnogo ponuda da prodam, čovjek iz Minhena je dolazio i davao mi 5.000 evra ovdje u dvorištu ali nisam prodao. Zaradio jesam, ali ni to nije lijepo, jer bi možda ta vozila ostala u Srbiji, ružno je što odlaze od nas. Do sada sam mnogo vozila kupio i preprodao jer nisam imao novca da ih restauiram, a kome god sam prodao automobil istjerao ga je iz Srbije - žalio se Paja.

Prema njegovim riječima nudili su mu da vozi vinski put, turizam ture, čak je imao ponudu da vozi u seriji ‘Senke nad Balkanom’, ali nije mu to cilj.

- Meni je od djeteta bila strast gluma, glumio sam kroz školu i sada imamo grupu i nastupamo. Ipak sam ja dete „Otpisanih“, u sjećanju su mi ministar Jović i Lula i baš ovaj auto Tihi i Prle voze. Kad završim ovu olimpiju želja mi je da je izvezem i da se slikam na Oplencu pred crkvom - rekao je restaurator iz Topole.

Inače, opel olimpia je bila napravljena kao nacionalno vozilo u Njemačkoj, za vrijeme rata njima je služilo za prevoz oficira. U tom periodu, brojni automobili ove marke su doveženi u Srbiju gdje su i ostali kao ratni trofeji.

Komentari 0
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    8h 30m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    3h 56m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    4h 6m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    4h 11m
    0
  • Saslušana majka osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
    10h 50m
    0