Возили су га Тихи и Прле у Отписанима: А онда је овај култни олдтајмер Паја „вратио у живот“

21.09.2020. 09:41
0
ИЗВОР: mondo.rs

Драган Спасић – Паја (55) из Тополе у Србији чини чуда, ипак, у варошици подно Опленца, „опел олимпиа “ добија нов живот и једино овдје можете видјети оца са два сина како од старог аутомобила прави нови.

- Гдје год сам налазио стари аутомобил ја сам га довозио кући и рестауирао, није ми било тешко да одем на други крај Србије само да спасим наше национално благо. Прву опел олимпију сам узео у Пласковцу, била је до пола затрпана у ђубрету, цијели дан смо риљали и откопавали да дођемо до ње. Другу сам извукао из шуме, била је обрасла дрвећем и растињем, двије године сам сјекао дрва да би дошао до аута, једва смо искрчили, али ништа ми није било тешко. То је страст, љубав, нисам жалио новац да платим и да је довезем кући, а онда следе године рада и сређивања како би јој вратио аутентичан изглед - прича за РИНУ Драган Спасић – Паја (55) из Тополе.

Опел адам олимпија коју тренутно рестауирира је 1938. годиште, посљедњи пут је регистрована 1976. године.

- Њен власник је имао жељу да је репарира међутим, није имао новца за то. Kада сам је растурио изненадило ме је колико је унутра била у добром стању, послије толико година. Мотор одличан, све има аутентично, ништа на њему није преправљано - каже Паја и додаје:

- Често прођу године док ауто средим, без оригиналног шрафа нећу да га намјестим и зато тај посао траје годинама, јер желим да буде као што је било некада. Сваки динар се улаже у ово и јако је скуп хоби, али кад се воли онда се не гледа рачуница. Највише волим опел олимпију и за седам година колико се бавим овим послом добро сам изучио сваки њен дио - .

Он је истако да се овако сређен аутомобил може се регистровати по тзв. хистори моделу, а купци су најчешће богатија клијентела.

Паја је до сада од овог хобија имао берићет, ипак, како каже жали што су аутомобили из Србије углавном завршили у иностранству.

Цијена оваквог аутомобила може достићи чак 30.000 евра.

- Имао сам много понуда да продам, човјек из Минхена је долазио и давао ми 5.000 евра овдје у дворишту али нисам продао. Зарадио јесам, али ни то није лијепо, јер би можда та возила остала у Србији, ружно је што одлазе од нас. До сада сам много возила купио и препродао јер нисам имао новца да их рестауирам, а коме год сам продао аутомобил истјерао га је из Србије - жалио се Паја.

Према његовим ријечима нудили су му да вози вински пут, туризам туре, чак је имао понуду да вози у серији ‘Сенке над Балканом’, али није му то циљ.

- Мени је од дјетета била страст глума, глумио сам кроз школу и сада имамо групу и наступамо. Ипак сам ја дете „Отписаних“, у сјећању су ми министар Јовић и Лула и баш овај ауто Тихи и Прле возе. Kад завршим ову олимпију жеља ми је да је извезем и да се сликам на Опленцу пред црквом - рекао је рестауратор из Тополе.

Иначе, опел олимпиа је била направљена као национално возило у Њемачкој, за вријеме рата њима је служило за превоз официра. У том периоду, бројни аутомобили ове марке су довежени у Србију гдје су и остали као ратни трофеји.

Коментари 0
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 40m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 55m
    0