Vučić: Srbija podržava Dejtonski sporazum i dogovor tri konstitutivna naroda

20.10.2021. 12:04
1
IZVOR: Katera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Aleksincu da je za njih najvažnije da čuvaju mir i stabilnost, jer bez toga neće biti investitora u ovoj zemlji.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše trenutnu političku situaciju u BiH i najave srpskog člana Predsjedništva BiH da će povući određene saglasnosti na nivou BiH,  rekao da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve što je u skladu sa njim, te da sve što je u suprotnosti sa Dejtonom neće biti podržano.

On je naglasio da sve ono što se dogovore predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH će podržati i zvanični Beograd, a sve suprotno tome, neće biti podržano.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović izjavio je danas da je ovim odgovorom Vučić stavio do znanja Dodiku da neće imati njegovu podršku za svoje poteze.

Prema Vukanovićevim riječima, sada ostaje da javnost vidi kako će na ovu Vučićevu izjavu reagovati srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i da li će odustati od svojih, kako on kaže, opasnih avantura.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik proteklih dana najavio je da će se Republika Srpska povući sa nivoa BiH, uključujući Oružane snage BiH, Sigurnosno-obavještajnu agenciju, SIPA-u, te da će takva tijela formirati na nivou Srpske.

Razlog za povlačenje takvih poteza, Dodik navodi odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Opozicija u Srpskoj, ali i političari u FBiH, osuđuju ovakav Dodikov potez smatrajući da bi on mogao dovesti do određenih sankcija na međunarodnoj sceni.

Već je jasno da je Evropska komisija još juče ocijenila da je put BiH ka ulasku u EU vrlo otežan, te da nije ispunjeno 14 prioritetnih zadataka ove zemlje, te da političari u BiH ne rade dovoljno dobro svoj posao i da BiH više nazaduje, nego što napreduje.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.10.2021. 13:49
    Još više podržava oslobađanje osumnjičenih Bošnjaja za ratne zločine, davno bi on našao način da isporuči Srpsku, ali se boji Rusije.
Povezane vijesti
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    16h 36m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 32m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    15h 36m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    12h 29m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    14h 26m
    0