Вучић: Србија подржава Дејтонски споразум и договор три конститутивна народа

20.10.2021. 12:04
1
ИЗВОР: Катера

Предсједник Републике Србије Александар Вучић рекао је јуче у Алексинцу да је за њих најважније да чувају мир и стабилност, јер без тога неће бити инвеститора у овој земљи.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише тренутну политичку ситуацију у БиХ и најаве српског члана Предсједништва БиХ да ће повући одређене сагласности на нивоу БиХ,  рекао да Србија подржава Дејтонски мировни споразум и све што је у складу са њим, те да све што је у супротности са Дејтоном неће бити подржано.

Он је нагласио да све оно што се договоре представници три конститутивна народа у БиХ ће подржати и званични Београд, а све супротно томе, неће бити подржано.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић изјавио је данас да је овим одговором Вучић ставио до знања Додику да неће имати његову подршку за своје потезе.

Према Вукановићевим ријечима, сада остаје да јавност види како ће на ову Вучићеву изјаву реаговати српски члан Предсједништва Милорад Додик и да ли ће одустати од својих, како он каже, опасних авантура.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик протеклих дана најавио је да ће се Република Српска повући са нивоа БиХ, укључујући Оружане снаге БиХ, Сигурносно-обавјештајну агенцију, СИПА-у, те да ће таква тијела формирати на нивоу Српске.

Разлог за повлачење таквих потеза, Додик наводи одлуку бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је крајем јула забранио негирање утврђених ратних злочина и величање осуђених ратних злочинаца.

Опозиција у Српској, али и политичари у ФБиХ, осуђују овакав Додиков потез сматрајући да би он могао довести до одређених санкција на међународној сцени.

Већ је јасно да је Европска комисија још јуче оцијенила да је пут БиХ ка уласку у ЕУ врло отежан, те да није испуњено 14 приоритетних задатака ове земље, те да политичари у БиХ не раде довољно добро свој посао и да БиХ више назадује, него што напредује.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.10.2021. 13:49
    Još više podržava oslobađanje osumnjičenih Bošnjaja za ratne zločine, davno bi on našao način da isporuči Srpsku, ali se boji Rusije.
Повезане вијести
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 53m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 36m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 53m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 51m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 27m
    0