Vukosava Popović i njena kćerka pobijedile sistem koji ih je izbacio iz kuće

15.11.2021. 19:59
2
IZVOR: srpskainfo.com

Javnost je u oktobru 2019. godine bila šokirana brutalnim izbacivanjem starice Vukosave Popović i njene kćerke Sanje iz porodične kuće u banjalučkom naselju Starčevica, ali dvije godine kasnije pravda se, ipak, osmjehnula nejakim ženama.

Osnovni sud u Banjaluci utvrdio je da je starica Vukosava Popović bila nesposobna da upravlja svojim postupcima i zaštiti interese u postupku izvršenja u kojem je ostala bez porodične kuće.

Drugim riječima, starica nije bila svjesna da se vodi postupak koji je u konačnici doveo da izgubi porodični dom.

Policijska sila

Izgubila je Vukosava u proteklom periodu puno toga, oslonac u životu, odnosno supruga, pa zatim i sina, i potpuno je nevjerovatno da tokom sudskog postupka, koji je doveo do izbacivanja starice iz kuće, niko nije obratio pažnju da li je Vukosava uopšte shvatala šta joj se dešavalo i kroz kakav predmet prolazi.

Ili možda jeste, ali su interesi bili jači.

Slika

Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

Popovićeve su iz kuće vrijedne 200.000 maraka izbačene zbog duga od 7.000 maraka prema Janku Triviću.

Ovaj dug je navodno nastao tokom 90-ih, kada su Popovićeve takođe bile izbačene iz kuće, a njihovu imovinu je koristio pomenuti Trivić.

On je tokom ranijeg sudskog postupka dokazao da je ulagao sredstva u kuću, ali apsurdno je da su to ulaganje morale platiti starica i njena kćerka, koje su mimo svoje volje bile istjerane 90-ih godina iz vlastitog doma.

Policijska sila koja se u oktobru 2019. godine obrušila na nejaku staricu i njenu kćerku nalikovala je akcijama hapšenja najozloglašenijih kriminalaca, a uznemirujuće fotografije Vukosave koju po betonu vuku policijske službenice obišle su region.

Ipak, dvije godine kasnije, pravda je pobijedila, pa bi Vukosava i Sanja uskoro trebale da se vrate u porodičnu kuću koja pune dvije godine zjapi prazna i devastirana.

Nije shvatila značaj postupka

Ivan Šijaković, pravni zastupnik porodice Popović, podsjetio je da je Okružni sud u Banjaluci još ranije ukinuo izvršna rješenja u konkretnom slučaju uz obrazloženje da je prvostepeni sud propustio da utvrdi procesnu sposobnost Vukosave Popović tokom izvršnog postupka.

– Odmah nakon ove odluke Okružnog suda u Banjaluci pokrenuo sam vanparnični postupak pred Osnovnim sudom u Banjaluci tokom kojeg je utvrđeno da Vukosava nije bila sposobna da zaštiti svoje interese u postupku izvršenja nad imovinom – objasnio je Šijaković.

Kćerka Sanja Popović za Srpskainfo kaže da su se konačno stekli uslovi za reizvršenje, te da bi se s mamom u narednom periodu mogla vratiti u porodičnu kuću.

– Nadam se da će to biti uskoro – dodala je Popovićeva, koja s majkom trenutno živi kao podstanar.

Dug

Sudskim riječnikom rečeno, starica Vukosava Popović zbog svog teškog psihičkog stanja izazvanog teškim životnim uslovima, gubitka supruga i sina i uopšte teškog zdravstvenog stanja, nijednog trenutka nije shvatala značaj izvršnog postupka koji je pokrenut zbog duga od 7.000 maraka prema Janku Triviću, odnosno da će izgubiti kuću ukoliko ne isplati ovaj iznos na koji su dodane i kamate.

Slika

Foto: Srpskainfo

Pravosnažna vanpranična sudska odluka da je Vukosava Popović bila procesno neposobna vratila je cijeli postupak izvršenja na početak.

To u praksi znači da će sada sud u izvršnom postupku krenuti iznova, od trenutka kada se tražiocu izvršenja Janku Triviću treba namiriti dug.

Na čast neka je onima koji su zastupali staricu kada se ovaj dug uopšte utvrđivao, jer da je bilo pravde, duga nije ni trebalo biti.

Za pretpostaviti je da će dug biti izmiren, a da će Vukosava i Sanja konačno da se vrate u porodičnu kuću, koja je već dvije godine prazna i devastirana.

Oprečni stavovi sudova

Podsjetimo, Osnovni sud u Banjaluci je u martu 2002. godine presudio u korist porodice Popović i odbacio tužbeni zahtjev Janka Trivića, koji je tražio da mu se isplati čak 16.131 KM sa zateznom kamatom, zbog navodnih ulaganja u kuću iz koje su Popovićeve prvi put istjerane u septembru 1993. godine.

Nakon toga, Trivić je izašao iz kuće 2002. godine, a tužbu je podnio protiv Vukosave Popović, iako je stvarni vlasnik stana u sporno vrijeme bila Opština Banjaluka.

Trivić je prvu tužbu podnio u avgustu 2000. godine, pa je precizirao dvije godine kasnije, gdje je, osim isplate novčanih potraživanja, tražio da mu se vrati kuća u banjalučkoj Ulici Srpskih dobrovoljaca.

U tužbi je Trivić naveo da kuću nije mogao koristiti bez značajnijih popravki, u koje je uložio 16.131 marku.

Okružni sud u Banjaluci je presudom od 15. januara 2008. uvažio žalbu Janka Trivića, te mu tako priznao iznos od 7.324 marke na ime ulaganja u kuću i zakonske kamate.

Upravo ova Odluka Okružnog suda u Banjaluci bila je uvod u postupak izvršenja, koji je u oktobru 2019. godine doveo do toga da porodica Popović, starica Vukosava i njena kćerka Sanja izgube porodičnu kuću u kojoj su živjele gotovo pola vijeka i čija je vrijednost 200.000 maraka.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Posmatrač 16.11.2021. 08:50
  Sram da bude ovu nakaradnu vlast i pristrasno nestručno sudstvo u koje je narod odavno izgubio povjerenje. Gadi mi se crvena sekta i svi koji ih podržavaju.
 • Generic placeholder image
  Voime oca 15.11.2021. 22:12
  Uzurpiras tudju imovinu u toku rata pa posle jos trazis i odstetu sto si "cuvao " .
  Takvi smo mi ljudi.
Povezane vijesti
Lokalizovan i ugašen požar u objektu "Elektrokrajine" Lokalizovan i ugašen požar u objektu "Elektrokrajine"
Vatra zahvatila i Hotel "Bosna", evakuisani gosti Vatra zahvatila i Hotel "Bosna", evakuisani gosti
Poništena još 71 diploma privatnog fakulteta u Banjaluci (SPISAK) Poništena još 71 diploma privatnog fakulteta u Banjaluci (SPISAK)
Najčitanije
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  5h 58m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  12h 12m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 28m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 18m
  0
 • Program manifestacije „Zima u Istočnom Novom Sarajevu“
  4h 55m
  0