Вукосава Поповић и њена кћерка побиједиле систем који их је избацио из куће

15.11.2021. 19:59
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Јавност је у октобру 2019. године била шокирана бруталним избацивањем старице Вукосаве Поповић и њене кћерке Сање из породичне куће у бањалучком насељу Старчевица, али двије године касније правда се, ипак, осмјехнула нејаким женама.

Основни суд у Бањалуци утврдио је да је старица Вукосава Поповић била неспособна да управља својим поступцима и заштити интересе у поступку извршења у којем је остала без породичне куће.

Другим ријечима, старица није била свјесна да се води поступак који је у коначници довео да изгуби породични дом.

Полицијска сила

Изгубила је Вукосава у протеклом периоду пуно тога, ослонац у животу, односно супруга, па затим и сина, и потпуно је невјероватно да током судског поступка, који је довео до избацивања старице из куће, нико није обратио пажњу да ли је Вукосава уопште схватала шта јој се дешавало и кроз какав предмет пролази.

Или можда јесте, али су интереси били јачи.

Слика

Фото: Никола Морача/РАС Србија

Поповићеве су из куће вриједне 200.000 марака избачене због дуга од 7.000 марака према Јанку Тривићу.

Овај дуг је наводно настао током 90-их, када су Поповићеве такође биле избачене из куће, а њихову имовину је користио поменути Тривић.

Он је током ранијег судског поступка доказао да је улагао средства у кућу, али апсурдно је да су то улагање морале платити старица и њена кћерка, које су мимо своје воље биле истјеране 90-их година из властитог дома.

Полицијска сила која се у октобру 2019. године обрушила на нејаку старицу и њену кћерку наликовала је акцијама хапшења најозлоглашенијих криминалаца, а узнемирујуће фотографије Вукосаве коју по бетону вуку полицијске службенице обишле су регион.

Ипак, двије године касније, правда је побиједила, па би Вукосава и Сања ускоро требале да се врате у породичну кућу која пуне двије године зјапи празна и девастирана.

Није схватила значај поступка

Иван Шијаковић, правни заступник породице Поповић, подсјетио је да је Окружни суд у Бањалуци још раније укинуо извршна рјешења у конкретном случају уз образложење да је првостепени суд пропустио да утврди процесну способност Вукосаве Поповић током извршног поступка.

– Одмах након ове одлуке Окружног суда у Бањалуци покренуо сам ванпарнични поступак пред Основним судом у Бањалуци током којег је утврђено да Вукосава није била способна да заштити своје интересе у поступку извршења над имовином – објаснио је Шијаковић.

Кћерка Сања Поповић за Српскаинфо каже да су се коначно стекли услови за реизвршење, те да би се с мамом у наредном периоду могла вратити у породичну кућу.

– Надам се да ће то бити ускоро – додала је Поповићева, која с мајком тренутно живи као подстанар.

Дуг

Судским ријечником речено, старица Вукосава Поповић због свог тешког психичког стања изазваног тешким животним условима, губитка супруга и сина и уопште тешког здравственог стања, ниједног тренутка није схватала значај извршног поступка који је покренут због дуга од 7.000 марака према Јанку Тривићу, односно да ће изгубити кућу уколико не исплати овај износ на који су додане и камате.

Слика

Фото: Српскаинфо

Правоснажна ванпранична судска одлука да је Вукосава Поповић била процесно непособна вратила је цијели поступак извршења на почетак.

То у пракси значи да ће сада суд у извршном поступку кренути изнова, од тренутка када се тражиоцу извршења Јанку Тривићу треба намирити дуг.

На част нека је онима који су заступали старицу када се овај дуг уопште утврђивао, јер да је било правде, дуга није ни требало бити.

За претпоставити је да ће дуг бити измирен, а да ће Вукосава и Сања коначно да се врате у породичну кућу, која је већ двије године празна и девастирана.

Опречни ставови судова

Подсјетимо, Основни суд у Бањалуци је у марту 2002. године пресудио у корист породице Поповић и одбацио тужбени захтјев Јанка Тривића, који је тражио да му се исплати чак 16.131 КМ са затезном каматом, због наводних улагања у кућу из које су Поповићеве први пут истјеране у септембру 1993. године.

Након тога, Тривић је изашао из куће 2002. године, а тужбу је поднио против Вукосаве Поповић, иако је стварни власник стана у спорно вријеме била Општина Бањалука.

Тривић је прву тужбу поднио у августу 2000. године, па је прецизирао двије године касније, гдје је, осим исплате новчаних потраживања, тражио да му се врати кућа у бањалучкој Улици Српских добровољаца.

У тужби је Тривић навео да кућу није могао користити без значајнијих поправки, у које је уложио 16.131 марку.

Окружни суд у Бањалуци је пресудом од 15. јануара 2008. уважио жалбу Јанка Тривића, те му тако признао износ од 7.324 марке на име улагања у кућу и законске камате.

Управо ова Одлука Окружног суда у Бањалуци била је увод у поступак извршења, који је у октобру 2019. године довео до тога да породица Поповић, старица Вукосава и њена кћерка Сања изгубе породичну кућу у којој су живјеле готово пола вијека и чија је вриједност 200.000 марака.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Posmatrač 16.11.2021. 08:50
  Sram da bude ovu nakaradnu vlast i pristrasno nestručno sudstvo u koje je narod odavno izgubio povjerenje. Gadi mi se crvena sekta i svi koji ih podržavaju.
 • Generic placeholder image
  Voime oca 15.11.2021. 22:12
  Uzurpiras tudju imovinu u toku rata pa posle jos trazis i odstetu sto si "cuvao " .
  Takvi smo mi ljudi.
Повезане вијести
Народни дочек Љубише Петровића у Бањалуци Народни дочек Љубише Петровића у Бањалуци
Викенд препун садржаја за дјецу и породицу Викенд препун садржаја за дјецу и породицу
Градоначелник Бијељине данас креће пјешке у Бањалуку Градоначелник Бијељине данас креће пјешке у Бањалуку
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  18h 15m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  19h 43m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  17h 55m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  15h 1m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  20h 44m
  0