Za borce Drugog pješadijskog bataljona 8. jun najtužniji dan

05.06.2024. 12:55
3
IZVOR: srna.rs

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo saopštila je da je 8. jun 1992. godine najtužniji dan boraca Drugog pješadijskog bataljona, Prve sarajevske mehanizovane brigade i opštine Srpsko Novo Sarajevo jer je toga dana u odbrani svojih porodica i srpske zemlje život dalo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a njih 30 je teže i lakše ranjeno.

- Na ovaj dan prije 32 godine neprijateljske snage su napale položaje srpskih boraca na Mojmilu brdu, u ulicama Ozrenska, Zagorska i Milikladska. Cilj znatno brojnijih neprijateljskih snaga bio je da ovladaju ovim prostorom na kojem je živjelo većinsko srpsko stanovništvo, a time bi imali pod svojom kontrolom naselje Lukavica i putnu komunikaciju - podsjetili su iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

U saopštenju se navodi da su, svjesni svoje odgovornosti i da im se iza prve linije položaja nalaze porodice, borci pružili žestok otpor neprijatelju, a bivšim komšijama svrstanim u jedinice zelenih beretki i patriotske lige naneseni su veliki gubici u ljudstvu.

- Borbe su neprekidno trajale cijeli dan, u jednom momentu su probijeni srpski položaji, krvožedne komšije upadaju u kuću Draškovića i ubijaju Drašković Todora, dijete od šest godina koje je sjedilo u krilu pomajke, a nju ranjavaju i ostavljaju živu da tuguje. Isti dan snajperskim hicem neprijatelj ubija trinaestogodišnju djevojčicu Dijanu Ćosović. Konsolidovanjem snaga srpski borci uspijevaju da neprijatelja vrate i zadrže ranije uspostavljene linije - ističe se u saopštenju opštinske Boračke organizacije.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Srboljub 06.06.2024. 11:32
    Oj ture, nismo mi isti niti ćemo ikada biti. Vi ste u svakoj prilici pokazivali želju da ubijate srpsku djecu, uključujući i novorođenčad od nekoliko mjeseci. To ste radili i 90-ih. Vi ste monstruozni zločinci i sluge svakom okupatoru. To je u vama i to vam je najvažniji dio identiteta. Svojim pisanjem potvrđuješ da Srbi moraju biti uvijek svjesni da je svako ture potencijalni koljač srpske djece.
  • Generic placeholder image
    Realista 06.06.2024. 08:45
    Bože daj da nam komšije više nikad ne ubijaju djecu.Neka pravda bude osveta
  • Generic placeholder image
    Skijaš 05.06.2024. 15:31
    Bože daj da nam komšije više nikada ne ubijaju djecu. Neka pravda bude osveta.
Povezane vijesti
Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 28m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 51m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 24m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 21m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 12m
    0