Za dvije sedmice "Apoteke Sarajevo" kažnjene sa 10 hiljada KM

15.04.2020. 18:55
0
IZVOR: SRNA

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za dvije sedmice izdala je Javnoj ustanovi "Apoteke Sarajevo" 12 prekršajnih naloga u iznosu višem od 10.250 KM.

Nepravilnosti su utvrđene u periodu od 16. marta do 2. aprila u pet poslovnih jedinica, od kojih je u četiri slučaja riječ o kršenju odredaba Zakona o zaštiti potrošača u vezi sa neisticanjem cijena i nedostatkom deklaracije na proizvodima pripremljenim za prodaju i zatečenim u prometu.

U jednom slučaju konstatovana je nepravilnost u primjeni Zakona o kontroli cijena, koji se odnosi na izmjenu cijena proizvoda, podaci su kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Direktor "Apoteka Sarajevo" Nedim Hrelja potvrdio je da su dobili prekršajne naloge, ali je rekao da će se na neke od stavki žaliti.

- Što se tiče promjene cijene, mi nismo ti koji mijenjamo cijenu jer su dobavljači ti koji diktiraju ulazne cijene i ulazne cijene su tu fiksne. I na osnovu tih cijena i na osnovu te teme, naravno da ćemo se žaliti jer mi nismo mijenjali cijenu, mi smo ostavili istu našu maržu kao što je bila - rekao je Hrelja za Balkansku istraživačku mrežu /BIRN/.

Hrelja je istakao da je zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona naglo povećana cijena zaštitne opreme i lijekova u nabavkama, te da distributeri "diktiraju cijene".

On je dodao da će, što se tiče neistaknutih cijena, to biti ispitano i da će postupiti kako situacija nalaže.

Prema njegovim riječima, "Apoteke Sarajevo" poslale su odgovor Inspektorijatu i sada čekaju povratnu informaciju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preporuka da rad na otvorenom bude prekinut od 12 do 16 časova Preporuka da rad na otvorenom bude prekinut od 12 do 16 časova
Kazna za 51 političku partiju zbog kršenja zakona Kazna za 51 političku partiju zbog kršenja zakona
Vlada FBiH uvodi zabranu izvoza ogrevnog drveta i peleta Vlada FBiH uvodi zabranu izvoza ogrevnog drveta i peleta
Najčitanije
 • Makarije Todorović najmlađi na “Konferenciji beba” u Palama
  23h 31m
  0
 • Vidovdansko čudo u Srpskoj
  10h 43m
  1
 • Muškarca usmrtio traktor prilikom prevoza drveta
  11h 41m
  0
 • Knjiga žalosti povodom pogibije mladog Đorđa Tojčića
  9h 43m
  0
 • Podignuta optužnica zbog napada na policiju
  8h 29m
  0