Zalihe lijekova i kiseonika na minimumu u Kosovskoj Mitrovici

01.08.2023. 10:08
0
IZVOR: srna.rs

Zalihe lijekova, kiseonika i drugog medicinskog materijala na minimumu su u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, rekao je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Zlatan Elek i apelovao na domaće i međunarodne institucije da spriječe izvjesnu humanitarnu katastrofu.

On je istakao da je Priština prije dva mjeseca dozvolila uvoz izvjesne količine kiseonika, ali da od tada više nije dozvoljen uvoz ni lijekova, kao ni bilo čega drugog iz centralne Srbije.

- Briselskim dogovorom je utvrđeno da se snabdijevanje lijekovima zdravstvenih ustanova na Kosovu odvija preko privatne firme registrovane u kosovskom sistemu, ali nažalost to Priština ne dozvoljava - rekao je Elek.

On je upozorio da, ukoliko zabrana ostane na snazi, bolnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice neće biti u stanju da pruža zdravstvene usluge.

Elek je apelovao na domaće i međunarodne institucije da spriječe, kako je rekao, izvjesnu humanitarnu katastrofu.

Vlasti samoproglašenog Kosova prije dva mjeseca zabranile su ulazak na Kosovo i Metohiju svim kamionima sa robom iz centralne Srbije i na sjever pokrajine ne mogu da se dopremaju ni lijekovi, ni osnovne životne namirnice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
Stigli lijekovi na Kosovo i Metohiju, uskoro u srpskim bolnicama Stigli lijekovi na Kosovo i Metohiju, uskoro u srpskim bolnicama
Obustavljena izgradnja puta preko pravoslavnog groblja u Mitrovici Obustavljena izgradnja puta preko pravoslavnog groblja u Mitrovici
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  19h 30m
  1
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  20h 34m
  0
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  12h 18m
  5
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  21h 6m
  0
 • Požar na objektu bivšeg hotela Kristal
  11h 30m
  0