Započeti radovi na rekonstrukciji vile Karađorđevića u Han Pijesku (VIDEO)

04.05.2023. 16:07
0
IZVOR: katera.news

U Han Pijesku juče je započelo izvođenje radova na rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji Ljetnje rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića.

Načelnik ove opštine Slobodan Đurić naglasio je da će ovoj objekat nakon završenih radova biti vraćen u prvobitno stanje iz 1925. godine, prenosi Srna.

Izvođač radova „Jokić Invest“ d.o.o. Zvornik je započeo radove, a početku izvođenja radova su prisustvoli i članovi Nadzornog tima d.o.o. „Radis“ Istočno Sarajevo, koji će vršiti usluge stručnog nadzora u skladu sa zakonskim odredbama u oblasti građenja i nadzora nad građevinskim objektima, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević, kao i predstavnici Opštine Han Pijesak, na čelu sa načelnikom Slobodanom Đurićem.

Ovaj objekat je od velike važnosti i značaja kako za samu opštinu Han Pijesak, tako i za očuvanje istorijskih i kulturnih vrijednosti, kao i razvoja turizma na području cijele istočne regije.

Izgradnja dvorca, koju je Alksandar Karađorđević odobrio, počela je 1919. godine, a radovi su trajali nepuna 24 mjeseca. Dvor je građen tako da se uklapa u prirodni, planinski ambijent – prizemni dio je od domaćeg klesanog kamena, a iznad su drvena brvna. Kako kažu oni koji su imali priliku da uđu, dvorska ljepota je sadržana u odajama mnogo više nego u vanjskom izgledu.

Pored naloga za izgradnju vlastitog dvorca i pratećih objekata – ljetnikovca kraljice Marije, objekta za smještaj kraljevske žandarmerije i konjušnice, kralj Aleksandar je 1920. godine dozvolio engleskoj dami Dikenson da izgradi vilu Arktik u neposrednoj blizini dvorskog kompleksa. Pomenuta dama je nesebično pomagala srpski narod, između ostalog tako što je otvorila besplatnu menzu u Beogradu predviđenu za ishranu siromašnih srpskih studenata.

U Han Pijesku je 1923. godine sagrađena i dvorska kapela od drveta, kojoj je kumovao kralj Aleksandar. Međutim, pošto je bio zauzet državničkim obavezama, on lično nije prisustvovao otvaranju crkve već je poslao svoga izaslanika serdara Janka Vukotića. Crkva je nažalost izgorjela u Drugom svjetskom ratu.

Srpski kralj je bio izuzetno zadovoljan ljetnikovcem. Provodio je u njemu prilično mnogo vremena, obavljao državničke poslove i odmarao se. Postoje izvori koji tvrde da je u ovom dvorcu potpisan Vidovdanski Ustav. Uz dvorac se nalazilo i prostrano lovište. Baš u ovoj rezidenciji, kralja je prilikom boravka u Kraljevini SHS posjetio turski reformator Kemal Ataturk.

Na početku Drugog svjetskog rata kralj Petar Karađorđević, bježeći pred Nijemcima sa princom Pavlom i namjesništvom sklonio se baš u Han Pijesak. Izdao ih je jedan Čeh, član personala, ali i saradnik Nijemaca. Kralj i namjesništvo spasili su se samo zahvaljujući dobrom skloništu.

Kraljev dvor u Han Pijesku dobrim dijelom je uništen u toku Drugog svjetskog rata. U njemu je jedno vrijeme bio štab Francetićevih crnokošuljaša. Nakon rata komunističke vlasti su riješile da ga obnove. Izvedeni su radovi na rekonstrukciji, obnovljena je sama vila ali i prateći objekti te ljetnikovac kraljice Marije.

U ovom objektu često je boravio jedan od ključnih ljudi Titovog obezbjeđenja – Milan Žeželj. Vila je godinama kvalitetno održavana, a većina raritetnog i reprezentativnog namještaja iz vremena kralja Aleksandra bila je sačuvana, sve do sedamdesetih godina, kada počinje vrijeme nebrige.

U posljednjem ratu u Han Pijesku je bilo smješteno sjedište Generalštaba Vojske Republike Srpske pa je kroz dvor Karađorđevića prošla vojska što je takođe ostavilo posljedice.

Objekat se danas nalazi u izuzetno lošem stanju, naročito nakon požara koji je dokusurio jedinu rezidenciju kraljevske porodice u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Video: Gorštak

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 37m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 47m
    0