Završen uviđaj, još nepoznat razlog pada holandskog aviona

21.05.2023. 18:54
0
IZVOR: srna.rs

Na planini Mala Kapela u Lici završen je uviđaj pada malog sportskog aviona “cirus 20”, holandske registracije, u kojem je prema pretpostavkama bilo troje ljudi, ali istražioci i dalje ne znaju uzroke pada letjelice.

- Na mjestu nesreće pronađena je izgorjela olupina i nema preživjelih osoba. Biće potrebna DNK analiza jer stanje mjesta nesreće je takvo da se vizuelno nije mogao utvrditi tačan broj osoba - rekao je glavni vazduhopolovni inspektor Danko Petrin.

On je naveo da se može pretpostaviti ko su putnici, ali se ne može reći sa stopostotnom sigurnošću, te dodao da crna kutija ne postoji na ovako malim avionima, prenosi portal “Indeks”.

- Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali sa pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje šta i zašto se to dogodilo - rekao je Petrin.

Petrin je odbacio mogućnost da je uzrok pada aviona loše vrijeme, dodajući da se oni rukovode samo činjenicama, a da loši meteorološki uslovi ne znače automatski da je to uzrok pada aviona.

- Avion može primiti do četiri osobe. Nije ostao bez goriva, došlo je do požara zbog goriva - rekao je Petrin.

Zamjenik županijskog državnog tužioca Irena Golubić Rajković rekla je da je na licu mjesta zatečen potpuno izgorio avion i da je izvlačenje planirano za sutra.

Komandir ogulinskih vatrogasaca Mladen Žilić rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna, da se oprema nosila oko jedan kilometar pristupnim putem i da će se olupina vjerovatno izvlačiti helikopterom.

Mali sportski avion “cirus 20”, koji je letio iz Maribora prema Puli, juče je nestao sa radara u 12.30 časova, a njegovi dijelovi pronađeni su u 19.15 časova na planini Kapela.

U potragu je bilo uključeno više od 120 osoba, a teren je pretraživan i iz helikoptera.

Komentari 0
Povezane vijesti
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 19m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    19h 52m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    19h 33m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    23h 58m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    6h 33m
    0