Završen uviđaj, još nepoznat razlog pada holandskog aviona

21.05.2023. 18:54
0
IZVOR: srna.rs

Na planini Mala Kapela u Lici završen je uviđaj pada malog sportskog aviona “cirus 20”, holandske registracije, u kojem je prema pretpostavkama bilo troje ljudi, ali istražioci i dalje ne znaju uzroke pada letjelice.

- Na mjestu nesreće pronađena je izgorjela olupina i nema preživjelih osoba. Biće potrebna DNK analiza jer stanje mjesta nesreće je takvo da se vizuelno nije mogao utvrditi tačan broj osoba - rekao je glavni vazduhopolovni inspektor Danko Petrin.

On je naveo da se može pretpostaviti ko su putnici, ali se ne može reći sa stopostotnom sigurnošću, te dodao da crna kutija ne postoji na ovako malim avionima, prenosi portal “Indeks”.

- Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali sa pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje šta i zašto se to dogodilo - rekao je Petrin.

Petrin je odbacio mogućnost da je uzrok pada aviona loše vrijeme, dodajući da se oni rukovode samo činjenicama, a da loši meteorološki uslovi ne znače automatski da je to uzrok pada aviona.

- Avion može primiti do četiri osobe. Nije ostao bez goriva, došlo je do požara zbog goriva - rekao je Petrin.

Zamjenik županijskog državnog tužioca Irena Golubić Rajković rekla je da je na licu mjesta zatečen potpuno izgorio avion i da je izvlačenje planirano za sutra.

Komandir ogulinskih vatrogasaca Mladen Žilić rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna, da se oprema nosila oko jedan kilometar pristupnim putem i da će se olupina vjerovatno izvlačiti helikopterom.

Mali sportski avion “cirus 20”, koji je letio iz Maribora prema Puli, juče je nestao sa radara u 12.30 časova, a njegovi dijelovi pronađeni su u 19.15 časova na planini Kapela.

U potragu je bilo uključeno više od 120 osoba, a teren je pretraživan i iz helikoptera.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upozorenje na oluje širom regiona, meteoalarm upaljen i za dio BiH Upozorenje na oluje širom regiona, meteoalarm upaljen i za dio BiH
Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK” Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK”
Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj: Poginuo kupač u Jadranu Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj: Poginuo kupač u Jadranu
Najčitanije
 • Donesene izmjene o boračkom dodatku
  6h 40m
  0
 • Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom
  12h 8m
  0
 • Evo koja je država proglašena najboljom za život
  23h 44m
  1
 • Za osumnjičenima u aferi "Tunel" tragali u okolini Jahorine
  7h 58m
  0
 • Pojačane vojne aktivnosti tokom noći u blizini aerodroma
  8h 33m
  0