Završena prva faza rekonstrukcije vile Karađorđevića na Han Pijesku

28.11.2023. 14:59
0
IZVOR: srna.rs

Završena je prva faza rekonstrukcije vile Karađorđevića na Han Pijesku vrijedna 600.000 KM i počinju pripreme za predračun za drugu fazu, rekla je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za upravljanje razvojem, privredu, finansije i društvene djelatnosti Slavica Ašonja.

Ona je navela da su radovi završeni prije nekoliko dana i to za šest mjeseci kako je i bilo navedeno u ugovoru sa izvođačem, firmom "Jokić-invest" iz Zvornika.

Ašonja je rekla da će tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za drugu fazu rekonstrukcije, vrijednu 2.000.000 KM, biti raspisan tokom zime kako bi radovi mogli da počnu na proljeće.

Ona je podsjetila da je predračunska vrijednost građevinskih radova na rekonstrukciji vile Karađorđevića 3,5 miliona KM.

Prema njenim riječima, rekonstrukcija i sanacija ove vile finansira se iz budžeta opštine Han Pijesak, sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo.

Vila Karađorđevića će, kako je ranije Srni rekao načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić, biti stub razvoja turizma u regiji, kao jedini kraljevski objekat u BiH, jer se nalazi na tranzitnom putu prema poznatim turističkim destinacijama - Jadranskom moru i Jahorini gdje posjetioci mogu da odmore na nadmorskoj visini od 1.100 metara u mjestu koje je i zvanično proglašeno vazdušnom banjom.

Prema njegovim riječima, objekat će izgledati kao 1921. godine kada je otvoren kao ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića. Objekat je zbog ljudske nebrige u burnim vremenima na ovim prostorima oštećen i potpuno dokrajčen u požaru 2005. godine.

Đurić je rekao da će vila, nakon rekonstrukcije i sanacije, biti otvorenog ugostiteljskog tipa sa smještajem i imaće vinski podrum, salu za seminare, te kraljičin apartman i kraljev apartman.

U rekonstrukciju vile Karađorđevića uključen je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske koji stručnim nadzorom prati da budu ispoštovani elementi koji se odnose na zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 44m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 46m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 39m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 47m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 44m
    0