Завршена прва фаза реконструкције виле Карађорђевића на Хан Пијеску

28.11.2023. 14:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Завршена је прва фаза реконструкције виле Карађорђевића на Хан Пијеску вриједна 600.000 КМ и почињу припреме за предрачун за другу фазу, рекла је Срни начелник општинског Одјељења за управљање развојем, привреду, финансије и друштвене дјелатности Славица Ашоња.

Она је навела да су радови завршени прије неколико дана и то за шест мјесеци како је и било наведено у уговору са извођачем, фирмом "Јокић-инвест" из Зворника.

Ашоња је рекла да ће тендер за избор најповољнијег понуђача за другу фазу реконструкције, вриједну 2.000.000 КМ, бити расписан током зиме како би радови могли да почну на прољеће.

Она је подсјетила да је предрачунска вриједност грађевинских радова на реконструкцији виле Карађорђевића 3,5 милиона КМ.

Према њеним ријечима, реконструкција и санација ове виле финансира се из буџета општине Хан Пијесак, средствима Владе Републике Српске и града Источно Сарајево.

Вила Карађорђевића ће, како је раније Срни рекао начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, бити стуб развоја туризма у регији, као једини краљевски објекат у БиХ, јер се налази на транзитном путу према познатим туристичким дестинацијама - Јадранском мору и Јахорини гдје посјетиоци могу да одморе на надморској висини од 1.100 метара у мјесту које је и званично проглашено ваздушном бањом.

Према његовим ријечима, објекат ће изгледати као 1921. године када је отворен као љетна резиденција краља Александра Карађорђевића. Објекат је због људске небриге у бурним временима на овим просторима оштећен и потпуно докрајчен у пожару 2005. године.

Ђурић је рекао да ће вила, након реконструкције и санације, бити отвореног угоститељског типа са смјештајем и имаће вински подрум, салу за семинаре, те краљичин апартман и краљев апартман.

У реконструкцију виле Карађорђевића укључен је Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске који стручним надзором прати да буду испоштовани елементи који се односе на заштиту културно-историјског насљеђа.

Коментари 0
Повезане вијести
Десетогодишња Ена Вуковић још један пјеснички бисер Хан Пијеска Десетогодишња Ена Вуковић још један пјеснички бисер Хан Пијеска
Одржано гусларско вече "Пријатељи за Радисава Бакмаза Бакија" у Хан Пијеску (ВИДЕО) Одржано гусларско вече "Пријатељи за Радисава Бакмаза Бакија" у Хан Пијеску (ВИДЕО)
На хуманитарном турниру у Хан Пијеску прикупљено 2.240 КМ за Милоша Божовића На хуманитарном турниру у Хан Пијеску прикупљено 2.240 КМ за Милоша Божовића
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  11h 22m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  23h 27m
  5
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  5h 4m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  8h 34m
  6
 • Земљотрес у БиХ
  3h 13m
  0