Završni radovi na unapređenju turističkih sadržaja na Trebeviću

23.06.2021. 11:59
0
IZVOR: Katera

Radovi na unapređenju turističke ponude i turističkih sadržaja na Trebeviću su u završnoj fazi, a ovaj projekat je otpočeo prije šest mjeseci.

Datum završetka radova i prigodno otvaranje planirano je sutra, 24.06.2021. godine u 12.00 časova na platou dolazne stanice Trebevićke žičare.

Bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove, područje Trebevića je veoma posjećeno, ali je bilo nedovoljno mapirano, uvezano i uređeno kako bi svi građani grada Istočnog Sarajeva, kantona Sarajeva, turisti, rekreativci i sportisti mogli bezbjedno istraživati i uživati u ljepotama Trebevića, kažu za Kateru iz TO "Jahorina".

- Trenutno su na Trebeviću u toku završni radovi na unapređenju izletničke infrastrukture, a projekat je pokrenut prije šest mjeseci. Aktivnosti su podrazumijevale adekvatno uređenje i vizuelno označavanje 44 kilometra staza, pet planinarskih i šest šetačkih/turističkih staza sa adekvatnim oznakama, info totemima i panoima te dodatnim klupama i odmaralištima - navodi se u saopštenju.

Slika

Turističke staze na Trebeviću/Foto: Katera

U sportskom i adrenalinskom dijelu u toku je završna faza izrada nove Via Ferrata-e na Bijelim stijenama sa 30 metara visokim visećim mostom.

- Ferata će biti atraktivna kako za iskusne penjače tako i za početnike. Izletnička, planinarska i sportsko - rekreativna infrastruktura biće podržana mobilnom aplikacijom Trebević Outdoor Route. To je prva vrsta ovakve aplikacije na našim prostorima sa mapiranim planinarskim i turističkim stazama, ostalim servisnim informacijama, poput planinarskih domova, restorana, hotela, mogućnost brzog lociranja u slučaju potrebe za pružanjem prve pomoći, rada u oflajn modu i drugim korisnim informacijama i funkcijama - kažu iz TO "Jahorina".

Partnerske organizacije u relizaciji projekta su Planinarsko društvo "Trebević" Istočno Sarajevo, GSS "Trebević", PSD "Trebević - Sarajevo" i X-time Outdoor.

Realizaciju projekta podržali su Turistička zajednica kantona Sarajevo, Turistička organizacija „Jahorina“, Gradska uprava Grada Sarajeva i Grad Istočno Sarajevo, uz saradnju partnerskih udruženja i kompanija, te uz podršku socijalno odgovornih institucija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani prvaci Balkana u Džiju-džicu Paljani prvaci Balkana u Džiju-džicu
Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
Počeo „Lut fest 2024" U Istočnom Sarajevu Počeo „Lut fest 2024" U Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    12h 44m
    2
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    13h 57m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    14h 37m
    0
  • Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
    7h 0m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    12h 33m
    0