Žepa – bolna, nezacijeljena rana

03.06.2024. 08:54
0
IZVOR: katera.news

U Žepi kod Han Pijeska sutra će biti obilježene 32 godine od pogibije 45 srpskih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, mučki ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Služenje parastosa i polaganj vijenaca i cvijeća planirano je u 11.00 časova kod spomen-obilježja "Žepa".

Iz Boračke organizacije Pale su naveli da će za odlazak na pomen kod Žepe biti organizovan autobuski prevoz sa polaskom u 8.00 časova ispred spomen-sobe Koran u Palama.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa mučki je napadnuta 4. juna 1992. godine kada se kretala prema brdu Zlovrh sa zadatkom da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskom stranom bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani.

Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Spomen-obilježje poginulim srpskim borcima nalazi se između Han Pijeska i Rogatice, na liniji između sela Podžeplje, Stoborani i Krivače, koja pripadaju opštini Han Pijesak i mjesne zajednice Žepa u Rogatici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Najčitanije
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    16h 4m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    23h 36m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    22h 42m
    4
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    27m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    18h 16m
    0