Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)

04.06.2024. 13:20
0
IZVOR: srna.rs

U Žepi kod Han Pijeska danas je služen parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na 32 godine od pogibije 45 srpskih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, mučki ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Vijence i cvijeće na Spomen-obilježje "Žepa" položile su porodice poginulih, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacije Narodne skupštine Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Policijske uprave Istočno Sarajevo, te delegacije grada Istočno Sarajevo, opštine i opštinskih boračkih organizacije Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak, delegacije opština Rogatica i Sokolac, kao i više delegacija organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prethodno je služen pomen i položeni vijenci na spomenik trojici srpskih boraca poginulih 6. juna 1992. godine prilikom izvlačenja ranjenih i poginulih boraca.

Spomenik trojici srpskih boraca obnovljen je i danas je osveštan i na njemu je služen pomen.

Predsjednik Predsjedništav Mjesnog odbora Boračke organizacije Pale Predrag Jakovljević obraćajući se prisutnima rekao je da Boračka organizacija opštine Pale radi na prikupljanju podataka za knjigu-spomenicu koja bi do kraja godine trebala da bude završena.

- Ova spomenica je dug našoj poginuloj braći, a u njoj će biti prikupljeni svi podaci o bitnim dešavanjima iz minulog rata - rekao je Jakovljević i pozvao porodice poginulih i demobilisane borce da se jave Boračkoj organizaciji Pale gdje je osnovan dokumentacioni centar u kome se prikupljaju podaci za tu spomenicu.

Video: Gorštak

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa mučki je napadnuta 4. juna 1992. godine kada se kretala prema brdu Zlovrh sa zadatkom da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskom stranom bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani.

Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    21h 55m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    21h 29m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    13h 57m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    20h 35m
    4
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    22h 56m
    0