Zna se ko stoji iza zločina na Brčanskoj malti u Tuzli

14.05.2022. 14:39
1
IZVOR: glassrpske.com

Dok sam živ, istrajavaću na istini i pravdi. Krenuli smo to veče, tog 15. maja 1992. godine, u pola sedam iz kasarne. Mirno. Svojim kućama, ali su nas, tadašnje pripadnike JNA, napali iz čista mira. Poubijali i osakatili do kraja života. Taj zločin mora biti kažnjen.

Poručuje to za Glas Srpske” Radojica Ilić koji je prije punih 30 godina preživio masakr na Brčanskoj malti i podvlači da porodice ubijenih i preživjeli iz tuzlanske kolone neće stati dok zločinci ne budu pronađeni i kažnjeni.

- Zna se ko stoji iza zločina. Ko je naredio, učestvovao u ubistvu 54 vojnika JNA i sakaćenju desetina ostalih. Poubijali su nas, osakatili, a mi ih ničim nismo izazvali. Bili smo u kamionima, u pokretu - ispričao je Ilić.

Jedina svijetla tačka, koja im uliva neku nadu, je podizanje optužnice za stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu koje se desilo nekoliko dana ranije te 1992.

- Nećemo odustati i ostajemo pri tome. Tračak nade za sve nas je optužnica protiv onih koji su naredili zločin 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Isti je to scenario, isti režiseri, samo su u Tuzli bili drugi nalogodavci 15. maja - kaže Ilić koji je tokom napada na tuzlansku kolonu ranjen sa pet metaka i ostao invalid, ukazujući da predmet ne smije ostati u ladicama pravosuđa.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne Husinska buna”, izvršen je iz zasjede. Kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te Zelenih beretki”.

Autor: Vedrana Kulaga Simić

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 14.05.2022. 18:00
    Teško da će ikad istina o zločinu izaći na svjetlost dana, a pogotovo da zločinci budu privedeni pravdi i osuđeni za ratni zločin, masakr vojnika JNA u povlačenju. Bošnjačke vlasti i narod im to slave kao pobjedu nad "agresorom", za njih nije zločin ubijati vojnike kao glinene golubove na streljani. Lažu kako su vodili nekakvu borbu sa vojskom, čiste laži, pa što nekažu koliko su imali kao napadači na vojnu lolonu, ljudski gubitaka. Nijedan im nije ranjen a kamoli da je poginuo. Vojsci nije bilo u interesu da u takvom neprijateljskom okruženju otvaraju vatru i izazivaju napadače da pucaju na njih. Žalosno što niko nije odgovarao, bil isu navodno uhvatili i sudili Iliji Jurišiću iz Tuzle, pa ka nakaradni sdu u Beogradu oslobodio. Dali pod pritiskom i silnom halabukom od strane Bošnjačkih vlasti, ili po nalogu iz Haga. Bolje da ga nisu ni sudili, kad ga već nisu osudili. Žrtve postoje, a ubice i zločince niko niti hapsi niti sudi. Ima Bogu da platze, tu nema protekcije.
Povezane vijesti
"Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri "Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri
Ubio nevjenčanu suprugu u gostima kod rodbine Ubio nevjenčanu suprugu u gostima kod rodbine
Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    2h 56m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    13h 14m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    13h 20m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    13h 18m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    12h 9m
    0