Зна се ко стоји иза злочина на Брчанској малти у Тузли

14.05.2022. 14:39
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Док сам жив, истрајаваћу на истини и правди. Кренули смо то вече, тог 15. маја 1992. године, у пола седам из касарне. Мирно. Својим кућама, али су нас, тадашње припаднике ЈНА, напали из чиста мира. Поубијали и осакатили до краја живота. Тај злочин мора бити кажњен.

Поручује то за Глас Српске” Радојица Илић који је прије пуних 30 година преживио масакр на Брчанској малти и подвлачи да породице убијених и преживјели из тузланске колоне неће стати док злочинци не буду пронађени и кажњени.

- Зна се ко стоји иза злочина. Ко је наредио, учествовао у убиству 54 војника ЈНА и сакаћењу десетина осталих. Поубијали су нас, осакатили, а ми их ничим нисмо изазвали. Били смо у камионима, у покрету - испричао је Илић.

Једина свијетла тачка, која им улива неку наду, је подизање оптужнице за страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву које се десило неколико дана раније те 1992.

- Нећемо одустати и остајемо при томе. Трачак наде за све нас је оптужница против оних који су наредили злочин 3. маја у Добровољачкој улици у Сарајеву. Исти је то сценарио, исти режисери, само су у Тузли били други налогодавци 15. маја - каже Илић који је током напада на тузланску колону рањен са пет метака и остао инвалид, указујући да предмет не смије остати у ладицама правосуђа.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне Хусинска буна”, извршен је из засједе. Колону, у којој је било 600 војника и старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те Зелених беретки”.

Аутор: Ведрана Кулага Симић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 14.05.2022. 18:00
    Teško da će ikad istina o zločinu izaći na svjetlost dana, a pogotovo da zločinci budu privedeni pravdi i osuđeni za ratni zločin, masakr vojnika JNA u povlačenju. Bošnjačke vlasti i narod im to slave kao pobjedu nad "agresorom", za njih nije zločin ubijati vojnike kao glinene golubove na streljani. Lažu kako su vodili nekakvu borbu sa vojskom, čiste laži, pa što nekažu koliko su imali kao napadači na vojnu lolonu, ljudski gubitaka. Nijedan im nije ranjen a kamoli da je poginuo. Vojsci nije bilo u interesu da u takvom neprijateljskom okruženju otvaraju vatru i izazivaju napadače da pucaju na njih. Žalosno što niko nije odgovarao, bil isu navodno uhvatili i sudili Iliji Jurišiću iz Tuzle, pa ka nakaradni sdu u Beogradu oslobodio. Dali pod pritiskom i silnom halabukom od strane Bošnjačkih vlasti, ili po nalogu iz Haga. Bolje da ga nisu ni sudili, kad ga već nisu osudili. Žrtve postoje, a ubice i zločince niko niti hapsi niti sudi. Ima Bogu da platze, tu nema protekcije.
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Убио невјенчану супругу у гостима код родбине Убио невјенчану супругу у гостима код родбине
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 52m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 11m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    14h 38m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 18m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 59m
    0