Лазаревић Гавриловић: Многобројни проблеми борачке популације у Палама

08.02.2022. 19:23
0
ИЗВОР: Катера

Борачка организација општине Пале у сусрет Сретењу, Дану државности Републике Српске, припрема организацију Дана борца Војске Републике Српске.

Предсједник Предсједништва БО Пале Јасна Лазаревић Гавриловић у разговору за портал Катера каже да је ово први пут да Дан борца обиљежава на начин да су његови домаћини паљански борци.

Међутим, проблеми борачких категорија у Палама су многобројни, и садашње руководство Борачке организације општине Пале настојаће у наредном периоду да крене у постепено рјешавање тих проблема.

- На евиденцији Бироа за незапослена лица много је демобилисаних бораца, дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске и других борачких категорија. Борци су нам врло често на рубу егзистенције, болесни и маргинализовани - каже Лазаревић Гавриловић.

Слика

Централни споменик на Тргу Републике Српске на Палама

Она истиче да ће се актуелно руководство Борачке организације Пале потрудити да у наредном периоду борцима врати онај углед који су заслужили својим ратним заслугама у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Не треба заборавити да се управо на Палама "родила" Републике Српска и да је учешће наших бораца у њеном стварању играло кључну улогу. Због свега тога, глас бораца се мора чути и слушати - каже Јасна.

Додаје да ће власти у Републици Српској морати уложити значајније напоре да се нагомилани проблеми борачке популације и свих борачких категорија почну напокон рјешавати.

- У том смислу, Борачка организација општине Пале ће водити дијалог са свим релевантним инстанцама како би се што прије пронашла конкретна рјешења. Прије свега, ту се мисли на борачки додатак за све борце, али и право приоритета на запошљавање, лијечење и друге привилегије, које свака држава мора обезбиједити својим ствараоцима - додаје Лазаревић Гавриловић. 

Према њеним ријечима, према посљедњим подацима са евиденције Бироа за незапослена лица у општини Пале има 650 демобилисаних бораца и 59 дјеце погинулих бораца.

Међутим, како Лазаревић Гавриловић истиче, према евиденцији БО Пале тај број је знатно већи.

Дан борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у Палама ће бити обиљежен четвородневним програмом у сарадњи са Културним центром "Пале".

Програм ће почети полагањем вијенаца на Централни споменик погинулим и умрлим борцима ВРС на Тргу Републике Српске у Палама, а биће завршен свечаним програмом у сали Културног центра.

Више о програму на линку овдје.

 
 
Коментари 0
Повезане вијести
У Палама вечерас промоција филма и споменице "Осамдесет година ћутања" У Палама вечерас промоција филма и споменице "Осамдесет година ћутања"
У Палама сутра почиње манифестација посвећена жртавама усташких злочина У Палама сутра почиње манифестација посвећена жртавама усташких злочина
Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Палама Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Палама
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  20h 23m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  21h 27m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  13h 11m
  5
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  12h 23m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  21h 59m
  0